dimecres, 24 de febrer del 2010

Milers de persones defensen a Barcelona el dret a la dignitat de les pensions

Font: Tercera Información



En la multitudinaria manifestación, que arrancó pasadas las 18 horas en la plaza Urquinaona, se escucharon sonoras pitadas y consignas contra el retraso de la edad de jubilación a los 67 años y la ampliación del periodo de cotización, entre las propuestas más impopulares.

Se escucharon gritos a favor de la huelga general e incluso hubo quien arremetió contra el presidente del Ejecutivo, José Luis Rodríguez Zapatero, exigiendo su dimisión por “derechista y traidor”. Entre las pancartas, se podían leer frases apelando a que ‘Incluso Dios descansó’ y la gran mayoría de los asistentes lucía adhesivos advirtiendo de que la jubilación a los 67 ‘Ni de coña’.

Los secretarios generales de CC.OO. y UGT de Cataluña –sindicatos convocantes de la movilización– recogieron en sus discursos pronunciados en Pla de Palau advertencias directas al Gobierno sobre que no aceptarán esta propuesta que calificaron de “agresión” y que tildaron de “injusta” e “inoportuna”.

El secretario general de CC.OO. de Cataluña, Joan Carlos Gallego, subrayó que la movilización es la muestra del rechazo de la sociedad “a una manera de hacer las cosas”, y reiteró que habrá respuesta contundente mientras el Gobierno plantee cambios que pasen por recortar ingresos y no por garantizar los ingresos, que proceden de un mercado de trabajo “de calidad, estable y con sueldos dignos”.

Por su parte, el secretario general de UGT de Cataluña, Josep Maria Álvarez, alertó de que existen “unas líneas rojas que el Gobierno hará bien en no cruzar”. “Saldremos una y 200 veces a la calle para impedir que la crisis se lleve por delante los derechos de los trabajadores”, aseveró.

Ambos líderes sindicales recordaron que la viabilidad del sistema de Seguridad Social que pretende el Ejecutivo pasa no sólo por el número de cotizantes, sino también por la calidad de estas cotizaciones. Criticaron duramente la inoportunidad de poner sobre la mesa del Pacto de Toledo estas reformas cuando el sistema goza de una salud “mejor que nunca”.

Gallego instó al Gobierno a trabajar para crear actividad y empleo, puesto que consideró que es la mejor manera de asegurar el sistema de pensiones y recortar el gasto público. Lamentó que con este tipo de reformas se cree “alarma social” en un momento de importantes tasas de paro.

Álvarez aprovechó su intervención para advertir que la movilización va todavía más allá de la reforma de las pensiones y la extendió a la reforma del mercado laboral que también esta sobre la mesa. Arremetió contra la propuesta de contrato único de la patronal y acusó al PP de tener un “programa oculto” que prevé el despido “libre y gratuito”.

A la manifestación también el sindicato USOC, así como múltiples entidades sociales y vecinales de la ciuda.

dimarts, 9 de febrer del 2010

El PSUC-Viu demana conèixer els comptes de la Casa Reial

Font: Terrassa Digital

Portaveus i integrants del PSUC-viu han sortit un cop més al carrer per repartir entre la ciutadania prospectes i publicacions a través de les quals difonen la seva visió de la crisi econòmica. També han recollit firmes per la nova campanya

Els veïns de Ca n’Anglada que dissabte passejaven pel carrer Sant Tomàs han rebut informació sobre la campanya contra la crisi econòmica que promou des de fa mesos el Partit Socialista Unificat de Catalunya-viu de Terrassa. Portaveus i integrants del PSUC-viu han sortit un cop més al carrer per repartir entre la ciutadania prospectes i publicacions a través de les quals difonen la seva visió de la crisi econòmica.

El partit, a més, hi recull la voluntat de trobar-hi una sortida d’esquerres sense cap retallada en els drets socials. En aquest sentit, han criticat durament la mesura del Govern central d’allargar l’edat de jubilació fins als 67 anys. Així, segons Ivan Martos, secretari polític del PSUC-viu de Terrassa: “Per a nosaltres això és una retallada sense precedents. Creiem que és molt greu i absolutament innecessari ampliar l'edat de jubilació. Creiem que el que vol dir progrés en una societat és més aviat tot el contrari. Per millorar el benestar dels ciutadans és fer tot el contrari, és retallar encara més l'edat de jubilació, és augmentar les prestacions socials, és millorar els serveis públics d'educació i sanitat, quan el que s'està fent és tot el contrari.”

L’acte ha marcat també l’inici a Terrassa d’una campanya que el PSUC durà a terme els propers 3 mesos a nivell estatal. Es tracta de recollir signatures per presentar al Congrés dels Diputats una proposta perquè els comptes de la Casa Reial siguin publicats i puguin ser coneguts per qualsevol persona, tal com permeten altres Cases Reials europees a través d’Internet.

diumenge, 7 de febrer del 2010

El PSUC, de nou, al carrer

Des del PSUC-viu de Terrassa continuem la nostra campanya contra la crisi i l'atur. Aquest dissabte 6 de febrer hem tornat a montar una parada per distribuir els notres materials i propostes contra la crisi. Aquest cop hem estat al barri de Ca n'Anglada (a la cruïlla del carrer Sant Tomàs amb Mossèn Àngel Rodamilans). Ens hem marcat com a objectiu prioritari donar una sortida social i anticapitalista de la crisi des d'una proposta d'unitat de l'esquerra social, sindical i política.

Pensem que des de finals de 2006, en que va començar la crisi amb l'inici de la caiguda de les vendes immobiliàries i la ralentització dels preus, el govern no ha donat ni un sol pas efectiu per canviar un model de desenvolupament basat en el maó i els serveis. Al contrari, el govern s'entossudeix a sortir de la crisi pel mateix mètode de recuperar l'habitatge, amb els retalls socials plantejats ja som davant d'una sortida conservadora, cosa que demostra que el govern no busca una sortida social a la crisi.

Allargar la jubilació fins als 67 anys, és una cessió del govern al xantatge dels bancs, ja que permetria que els fons de pensions, sense molt èxit fins ara, siguin una sortida per resoldre la seva crisi financera. Igual succeeix amb la privatització dels serveis, que només afavoreixen al capital.

Reivindiquem el valor del treball davant l'especulació. Insistim en la necessitat de garantir l'ocupació, ens posicionem contra els EREs i ens pronunciem per la reducció de la jornada laboral cap a les 35 hores com la manera de frenar l'escalada d'atur.

Volem donar respostes per l'esquerra a la crisi del capitalisme i que es basen en cinc pilars a desenvolupar:

- la lluita per la plena ocupació amb la creació d'ocupació pública i la universalització dels drets socials;
- el desenvolupament dels serveis públics;
- una banca pública;
- la participació dels treballadors en la planificació de l'economia i en els llocs de treball, amb la possibilitat que puguin vetar els EREs;
- i una reforma fiscal que busqui diners per finançar la sortida social de la crisi i ho busqui on realment és, a les mans de la banca i els grans capitals.

Per això és necessària la mobilització. Iniciatives anunciades aquesta setmana passada com l'anunci de CCOO de convocar manifestacions en defensa del dret a la jubilació digna o la creació de l'Assemblea d'Aturats i Aturades de Terrassa són molt positives i són el camí correcte en la defensa dels drets socials.

Així mateix, hem iniciat aquest mateix dissabte la recollida de signatures per presentar davant la Comissió de Peticions del Congrés dels Diputats una proposta per a que les comptes de la Casa Reial tinguin control públic i puguin ser conegudes per tots i totes les ciutadanes d'Espanya. La opacitat amb que s'oculten aquests comptes és una senyal de la debilitat que te la monarquia a Espanya. Necessita ocultar la seva veritable realitat front el temor de posar en evidencia el cost que suposa per al conjunt dels i les espanyoles mantindre una família quant tantes i tantes famílies sofreixen les conseqüències de la crisi econòmica més dura dels últims temps.

dijous, 4 de febrer del 2010

Continuem la campanya contra la crisi


El PSUC-viu de Terrassa vol recordar a la ciutadania que continuem amb la nostra pròpia campanya contra la crisi econòmica, en la qual volem explicar la crisi i a més volem que la sortida a la crisi sigui una sortida per l'esquerra sense cap retallada en els drets socials que tants anys de lluita va costar aconseguir. Per això, aquest dissabte 6 de febrer a partir de les 10:30h. davant del Centre Cívic Montserrat Roig de Terrassa montarem una parada i distribuirem els notres materials contra la crisi i l'atur entre els ciutadans i ciutadanes. A més, aprofitem per informar que comencem una recollida de signatures a Terrassa per demanar claredat en els comptes de la Casa Reial.

El Partit Socialista Unificat de Catalunya – viu conjuntament amb el Partit Comunista d'Espanya, hem iniciat una recollida de signatures per tot l'Estat per presentar davant la Comissió de Peticions del Congrés dels Diputats una proposta per a que les comptes de la Casa Reial tinguin control públic i puguin ser conegudes per tots i totes les ciutadanes d'Espanya.

Per al PSUCviu ja resulta anòmal que els i les ciutadanes espanyoles no puguin votar al seu Cap d'Estat per a que a sobre no pugin conèixer en que s'utilitzen els diners que reben dels fons públics, considerant que és necessari acabar amb l'opacitat de les comptes de la Casa Reial.

Des del PSUCviu es demanarà també la publicació a Internet dels salaris de tots els membres de la Família Reial per a que els i les contribuents espanyoles sàpiguen a què es destinen els seus diners. Cosa de justícia, que la Constitució atorgui al Rei per disposar lliurement de l'assignació anual no vol dir que no es donin comptes dels sous de cada membre de la Família Reial. Es tracta de diners públics i hi ha Cases Reials europees que publiquen els seus gastos a Internet.

També, es plantejaran que les donacions i regals que rebi en condició de Cap d'Estat tinguin que ser transparents i passar el patrimoni a l'Estat. L'opacitat és tal, que ni els diputats, ni el tribunal de comptes de la Fiscalia, ni els tribunals, ni tant sols la Comissió de Secrets Oficials tenen accés a dita informació.

Ja que no solament seria democràtic, sinó de justícia al tractar-se de diners públics, que en el Congrés dels Diputats, màxima expressió de la sobirania popular, s'investigaren l'origen del patrimoni i de la fortuna de la Casa Reial Espanyola.

Les signatures recollides en els propers 3 mesos seran traslladades al Congrés per a la seva tramitació dins la Comissió de Peticions i al Grup d'Izquierda Unida de manera que aquesta proposta sigui portada a un debat parlamentari.

Des del PSUCviu i el PCE impulsarem diverses iniciatives per a consolidar el moviment republicà a Catalunya i Espanya i considerem que aquesta opacitat és una senyal de la debilitat que te la monarquia a Espanya. Necessita ocultar la seva veritable realitat front el temor de posar en evidencia el cost que suposa per al conjunt dels i les espanyoles mantindre una família quant tantes i tantes famílies sofreixen les conseqüències de la crisi econòmica més dura dels últims temps.

La crisi no sembla tenir fi i comencem aquest 2010 superant els 20.000 aturats i aturades a Terrassa (20.358 persones, 18,6% de la població activa terrassenca). En només 2 anys l'atur a la nostra ciutat ha passat de 10000 a 20000 persones. A la comarca del Vallès Occidental l'atur arriba ja a les 76.200 persones. I al conjunt de l'estat espanyol, ja s'ha superat la barrera dels 4 milions, i anem camí dels 5 milions...

Des del PSUC-viu insistim en la necessitat de garantir l'ocupació urgentment, de manera que tant el Ministeri com la Conselleria de Treball deixin d'aprovar Expedients de Regulació d'Ocupació i que de cara a la negociació col·lectiva s'aposti per una forta reducció de la jornada anual avançant cap a la jornada de 35 hores. Aquesta és l'única manera de frenar l'escalada de l'atur i garantir treball per a tots i totes.

Fem una crida a què el diàleg social obert amb la patronal i els sindicats se saldi amb una reducció de la jornada anual que garanteixi l'ocupació. La solució no pot ser una vegada més que els treballadors i les treballadores paguem les conseqüències i que bé directament, bé a través dels ingressos de l'Estat, els culpables de la crisi segueixin amb el seu tren de vida i beneficis. La solució no pot ser que el Consell de Ministres proposi ampliar l'edat de jubilació sense més ni més.

Així mateix, des del PSUC-viu creiem que és necessari emprendre una sèrie de mesures en el curt termini de caràcter estructural (paper principal de l'ICO i banca pública) i una reforma fiscal, contrària a la pujada de l'IVA aprovada, que augmenti la progressivitat dels impostos directes, (Impost de Societats i l'IRPF), que faci disminuir els indirectes (IVA) i posar en marxa de nou l'Impost de Patrimoni.

Per tot això anunciem que el PSUC-viu redoblarà els seus esforços per a que els treballadors i les treballadores sortim al carrer a lluitar contra els retalls que el govern del PSOE, amb la connivència del PP i de CiU, està posant a sobre de la taula, mentre la patronal aplaudeix i no es responsabilitza de la crisi.

El PSUC-viu de Terrassa es pronuncia en contra de l'ampliació de dos anys de l'edat de jubilació aprovada en el Consell de Ministres. Els i les comunistes considerem la mesura innecessària i totalment desproporcionada.

Per al PSUC-viu, el govern ha pensat que el moviment obrer és feble i que els treballadors i les treballadores amb l'espasa de Damocles de l'atur al cap no es mobilitzaran contra el retall de drets que se'ls imposi.

Augmentar l'edat de jubilació amb l'excusa que no hi haurà diners per a les pensions, mentre en els últims anys s'han reduït els impostos i cotitzacions a l'empresariat i al capital, és tornar a culpar de la crisi a la classe treballadora fent-la pagar les conseqüències de la gestió capitalista. No té sentit que mentre els sindicats demanen la reducció de l'edat de jubilació en sectors com la construcció, el govern de Rodríguez Zapatero presenti una proposta que suposa un autèntic tall de drets laborals.

Des del PSUC-viu pensem que el PSOE s'allunya una mica més dels treballadors i les treballadores, potser perquè els que prenen aquestes decisions no són sensibles a la situació de milers i milers de treballadors dels serveis, la indústria, la construcció o el camp amb un sous molt baixos, de forma precària i amb jornades superiors a la legal, sense cobrar. Estem radicalment en contra d'aquesta mesura, i proposem una gran campanya de mobilització per paralitzar aquest escandalós retall de drets laborals, com podria ser la convocatòria d'una vaga general.

Per acabar, volem recordar que fa pocs dies va morir un soldat català a l'Afganistan, i uns altres sis van resultar ferits, després d'un atemptat a un comboi espanyol. Un més dels ja més de 90 morts a l'Afganistan des de 2002. Nascut a Colòmbia. L'anterior, era nascut a l'Equador. Cada vegada és més clar analitzar l'exèrcit professional i els que moren amb un component de classe.

El PSUC-viu de Terrassa denunciem que malgrat que una majoria de la societat espanyola es mostra contrària a la presència de l'exèrcit espanyol en aquesta guerra, el govern de Zapatero, en lloc de portar les tropes a casa, pretén augmentar-les en 510 soldats més, que se sumaran al miler d'efectius que Espanya ja tenen aquest país.

La realitat és que aquest suport d'Espanya a EUA a l'Afganistan no és gratuit. A canvi EUA permet l'expansió de multinacionals espanyoles a Amèrica Llatina. Bancs, petrolieres, telecomunicacions i empreses energètiques espanyoles, actuen sense la competència dels nord-americans, en un acord tàcit de quid pro quo. A això, cal afegir que la despesa militar es veu com una forma d'inversió.

El PSUC-viu exigeix que Espanya detingui l'escalada militarista, que es realitzin plans i es portin a l'UE per a la justa distribució de la riquesa planetària, respectant el medi ambient, avançant cap a la globalització de la democràcia, a la sobirania alimentària i a la igualtat de tots els èssers humans. Fora tropes de l'Afganistan.