divendres, 27 de maig del 2011

Cinefòrums a Terrassa


Us convidem a participar en els cinefòrums que tindran lloc dissabte 28 de maig i dissabte 4 de juny, a les 17h. en el Centre Cívic President Macià de Terrassa (Rambla de Francesc Macià, 189).

Les pel·lícules que es projectaran són:

- 28 de maig a les 17:00h: Documental AL SUR DE LA FRONTERA, del director OLIVER STONE. El debat posterior estarà coordinat per Ferran Pastor.

- 4 de juny a les 17:00h: Documental SICKO, del director MICHAEL MOORE. El debat posterior estarà coordinat per Neus Molina.

Us esperem a tots i a totes!


dilluns, 23 de maig del 2011

El PSUC-Viu davant el moviment 15 de maig

Saludem efusivament el moviment popular iniciat el 15 de maig amb les acampades a Barcelona, Madrid i tantes altres ciutats de Catalunya i de tot l’Estat. Veiem en aquesta mobilització la plasmació d’una resistència popular plural, no partidista i profundament democràtica front al capitalisme neoliberal, per la qual moltes organitzacions fins ara disperses i sovint enfrontades de l’esquerra social i política veníem des de fa temps maldant. Aquesta mobilització, fruit de milers de petits esforços de persones i grups no disposats a claudicar davant el “pensament únic”, només pot sorprendre aquells que han interioritzat aquest pensament (millor fora dir-li “antipensament”) fins al punt de creure que vivim en el millor dels móns possibles i que hem arribat al final de la història.

Saludem el moviment 15 de maig:

Per la seva capacitat de transformar en ACCIÓ la INDIGNACIÓ davant la INDIGNITAT de l’actual sistema socio-econòmic.
Per la seva capacitat de connectar particularment amb les necessitats reals i la sensibilitat de la gent jove, la més maltractada avui dia per aquest sistema.
Per la justesa de la seva protesta contra una política que, amb el pretext de la crisi, i de retallada en retallada de les prestacions socials i dels nivells d’ocupació, aboca la gran majoria, i particularment els joves, a un futur sense perspectives.
Per l’encert de situar les responsabilitats, per aquest ordre, en els representants del capital financer i en els polítics al seu servei.
Per l’adopció de formes de lluita que treuen el debat polític a l’espai públic per antonomàsia, el carrer, i que amb el seu caràcter pacífic posen en evidència la violència estructural d’un sistema que es diu democràtic però és refractari a la intervenció de la majoria en la vida pública.
Per haver trobat la manera de superar la cotilla institucional en què els poders reals han anat recloent la participació política en mig del conformisme d’algunes organitzacions polítiques i socials que no han estat a l’alçada de les seves responsabilitats en la defensa dels de sota.

Condemnem qualsevol intent de repressió, prohibició o control del moviment o de la seva utilització electoralista. Les seves demandes són legítimes, més enllà de la conjuntura electoral.

Fem vots per tal que aquesta protesta tingui continuïtat i contribueixi decisivament a invertir l’actual tendència antidemocràtica a la suplantació de la voluntat popular per la voluntat d’uns poders econòmics oligàrquics.

dijous, 19 de maig del 2011

Són els nostres

Albert Escofet - Secretari General del PSUC-Viu

Les manifestacions del 15 de Maig han posat de manifest el rebuig total d'amplis col·lectius socials en contra de l'actual situació, imposada pel Govern, les institucions de la UE i, sobretot, els interessos especulatius del sector financer, que de fet s'han convertit en una dictadura, deixant sense contingut les institucions democràtiques.

La corrupció política, una llei electoral injusta i discriminatòria en favor del bipartidisme, el control polític del Poder Executiu per part del sector financer, han arribat a nivells totalment inadmissibles, que han fet realitat la consigna “Li diuen democràcia i no ho és”.

Ens trobem davant un moviment plural i divers, una realitat històrica de ruptura amb situacions heretades del passat, amb unes formes de fer política alienes a la democràcia i als interessos dels ciutadans. Realitats que el partit ja ha analitzat críticament, i així ho hem posat de manifest en els nostres documents congressuals.

En aquests moments, conscients del canvi històric, hem de saber implicar tots els actors afectats per la crisi, respectant la seva pluralitat, per treballar tots junts, amb la voluntat de sumar milers i milers de ciutadans, lluny de qualsevol instrumentalització partidista, en favor d'un procés de transformació democràtica i social.

Per tot això, emplaço tots els camarades i amics del PSUC-Viu a participar activament en les actuals mobilitzacions, i en especial en les concentracions i manifestacions sorgides del moviment unitari del 15 de Maig.

dimecres, 11 de maig del 2011

Tots i totes a la manifestació contra les retallades!

Manifestació contra les retallades i en defensa dels drets socials i els serveis públics, aquest dissabte 14 de maig a les 11:00h a Barcelona (Plaça de Catalunya).

Podeu llegir el Manifest clicant aquí



divendres, 6 de maig del 2011

Sobre les eleccions municipals del 22 de maig

El PSUC Viu considera que les properes eleccions municipals representen una fita clau per a l’esquerra transformadora a Catalunya. En moments de crisi com els actuals, i amb un govern autonòmic de CiU que està mostrant el seu tarannà més ultraliberal, és més necessari que mai trobar resistències i contrapoders institucionals als ajuntaments de Catalunya.

El PSUC Viu, des de la seva trajectòria i història municipalista, considera que la política local és la més propera a la ciutadania. Davant l’asfixia econòmica a la que s’intenta sotmetre als nostres consistoris, apostem pel desenvolupament d’uns serveis socials públics i de qualitat per a tothom, per un finançament suficient i per un aprofundiment de la seva transparència que permeti als i les ciutadanes ampliar els seus instruments per a afrontar els efectes de la crisi.

El PSUC Viu, com a partit integrant d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), participa en aquestes eleccions municipals dintre d’aquesta formació política, que concorre en coalició amb ICV a la immensa majoria de localitats de Catalunya. Demanem per tant el vot per a ICV-EUiA, o per les candidatures on, sota d’altres denominacions, es presenten candidats o candidates d’EUiA.

Així mateix, el PSUC Viu dóna suport a totes les candidatures municipals i autonòmiques d’Izquierda Unida (IU).


Per més informació sobre les eleccions municipals a Terrassa clica aquí sobre


dijous, 5 de maig del 2011

Sobre la il·legalització de Bildu

La decisió del Tribunal Suprem espanyol de declarar il·legal la coalició abertzale Bildu, impedint així que pugui presentar candidatures a les eleccions municipals del 22 de maig, demostra de manera fefaent, per si encara hi havia algun dubte, que existeix en instàncies decisives del sistema polític espanyol la ferma voluntat d’impedir, al preu que sigui, la solució pacífica del conflicte basc i la definitiva substitució de la lluita armada per la competició en el marc de la democràcia representativa.

Per tal de justificar aquest greu atentat al dret de milers de ciutadans bascos a participar democràticament en la vida política del seu país, s’al·ludeix a suposades connexions entre ETA y alguns dels membres de la coalició Bildu, igual com es va fer en relació amb la precedent coalició abertzale Sortu, també il·legalitzada. Deixant de banda el fet que aquestes presumptes connexions són en el millor dels casos molt indirectes, el primer que cal dir és que, si el que es vol és normalitzar la situació política d’Euskadi, l’única solució passa perquè siguin precisament aquells que han practicat fins no fa gaire la lluita armada els que s’integrin en la vida política ordinària. La pau es fa amb els adversaris, no amb persones alienes al conflicte.

Però cada cop està més clar que a certs grups polítics no els interessa la pau, sinó la polarització i la tensió permanent. Cada cop que el moviment abertzale ha fet un pas endavant i ha acceptat les condicions que se l’imposaven, el Govern, els partits majoritaris i els poders de l’Estat en general han afegit noves condicions cada cop més exigents i humiliants. Ningú no pot negar, objectivament, la irracionalitat de la violència armada practicada tant de temps per ETA. Però tampoc es pot negar la irracionalitat de la violència institucional actualment exercida contra un moviment abertzale que desitja sincerament substituir les armes pels vots.

El Partit Socialista Unificat de Catalunya (Viu) condemna enèrgicament aquesta estratègia clarament antidemocràtica que no fa sinó retardar indefinidament la solució política pacífica del conflicte d’Euskadi.