dissabte, 7 de març del 2009

8 de Març: Per una Europa en Igualtat

Manifestació pel Dia Mundial de la Dona Treballadora, aquest diumenge 8 de Març a les 12h. a la Plaça Universitat de Barcelona

---------------------------------

MANIFEST 8 DE MARÇ DE 2009:
PER UNA EUROPA EN IGUALTAT

Secretaria de la Dona del PSUC viu

Les polítiques neoliberals de la UE i el desmantellament de l’estat del benestar han tingut com a conseqüència un fort i negatiu impacte sobre les dones. Les polítiques d’igualtat de gènere s’han reduït només a intencions i la situació empitjora amb l’actual crisi econòmica.

La majoria de les persones aturades, pobres, excloses de la societat, i sense cobertures, som dones. A més, les dones fem front a un doble repte: per una part el mercat de treball requereix que siguem flexibles i mòbils, i per una altra, que ens fem càrrec del treball reproductiu i domèstic.

En aquesta conjuntura és imprescindible establir polítiques europees que eliminin la discriminació i la segregació social i laboral de les dones, obligatòries per a tots els països, i que permetin la seva plena participació a la societat.

L’estat espanyol es troba a la cua europea en taxa d’activitat i ocupació femenina, existint unes inadmissibles diferències salarials per raó de sexe per a idèntiques categories laborals, i una feminització insostenible dels sectors i feines més precàries.

Alhora estem patint un atac polític i ideològic sobre els drets conquerits pels moviments de dones de tots els països europeus, com el dret a l’avortament, que s’està qüestionant o revocant, amb el silenci del ministeri d’igualtat.

A l’estat el govern del PSOE proposa una reforma ambigua de la llei sobre l’avortament, que suggereix que després de la setmana 14, o la 16, es valorarà "el risc per la salut de la mare", sense especificar quins àmbits de la salut, psíquica o física seran ponderats, i qui serà el responsable d’aquesta ponderació; negant, en definitiva, la capacitat i el dret de les dones a decidir lliurement. A més, deixa desprotegit el col·lectiu de dones immigrants, que no han pogut accedir de manera normalitzada al sistema sanitari, i a les adolescents, que en molts casos, neguen l’embaràs fins a moments molt avançats de la gestació, o que per temor no informen els pares o tutors sobre la seva situació.

Una reforma de llei que estableixi una barreja de terminis i supòsits, imita models com el francès o el belga, on anualment milers de dones es veuen abocades a sortir del seu país per a poder interrompre l’embaràs.

A Catalunya la Secretaria de la Dona del PSUC-Viu adherida a la campanya pel dret al propi cos i per l’avortament lliure i gratuït, dóna i ha donat suport a totes les accions que des de fa temps s’han fet i crida a participar activament en els actes que es celebrin al voltant del dia internacional de les dones i a les manifestacions unitàries que el mateix dia 8 de març es convoquin en les diferents localitats de Catalunya.

Nosaltres les dones del PSUC-Viu, juntament amb les nostres companyes del PCE, apostem per un marc legislatiu europeu que protegeixi el dret de les dones a decidir. I creiem imprescindible que a l’estat espanyol es realitzi una despenalització total de l’avortament, i un marc legislatiu que desenvolupi els drets reproductius i sexuals de les dones, que garanteixi la seva cobertura a càrrec de la sanitat pública, en la que es reguli els límits de l’objecció de consciència, sense que en cap cas allò pugui suposar una minva dels drets de les dones.

Una societat democràtica no ha d’acceptar la jerarquia i l’explotació de gènere. Hem de construir una societat basada en la igualtat, tant política, com cultural, econòmica i social.