Com cada 8 de març, el PSUC Viu commemora el dia internacional de la dona treballadora, com a partit de classe que som. Avui és el dia en què hem de posar de manifest i reivindicar les desigualtats que pateixen les dones en el seu àmbit laboral. I una d'aquestes desigualtats, sinó la més important, és la bretxa salarial. És una evidència que a Espanya, les dones, per un mateix treball, reben un salari inferior al dels homes; aquesta diferència, l'any 2015, ha arribat a un 23,9%, arribant en alguns casos, com són les activitats administratives, sanitàries o de serveis socials, fins a un 33%. A Catalunya, aquesta diferència encara és més gran, arribant fins a un 24,8%.
La política de retallades del PP i la reforma laboral aprovada amb la connivència del PSOE ha precaritzat encara més la vida de les dones, amb l'augment de la feminització de la pobresa que inclús ha portat a moltes dones a veure's forçades a exercir la prostitució, i amb això, l'augment de la tracta de dones per a l'explotació sexual. Segons dades policials, a Espanya cada any es trafiquen més de 45.000 persones, gairebé totes dones, amb finalitats sexuals. El 90% de les dones prostituïdes són emigrants, pobres, traficades per les màfies de proxenetes. La qual cosa hauria d'estar a l'agenda dels nostres governants per donar passes cap a la seva abolició.
Especialment preocupant és el cas de Barcelona, on l'ajuntament governat per Ada Colau, té la intenció de regularitzar la molt mal anomenada “prostitució voluntària”. En aquest sentit, saludem el naixement de la Xarxa de Municipis Lliures de Tracta, impulsada pel MDM, a la qual ja s'han adherit ciutats com Santa Coloma de Gramanet, Hospitalet de Llobregat, Sant Boi de Llobregat o Sils. Aquesta xarxa suposa un pas significatiu contra l'estructura patriarcal de la societat capitalista que tracta de mercantilitzar i precatitzar el cos de les dones.
Aquesta societat patriarcal i masclista en la qual vivim continua considerant el treball de la dona com a secundari. Les tasques de la llar, la cura dels fills i de la gent gran són considerades responsabilitat de les dones, que desenvolupen el 83% del treball domèstic arreu del món; tenen la major part de la feina no remunerada, no només a casa, sinó també a les empreses familiars, on 1 de cada 4 dones treballen sense rebre cap remuneració i sense participació de cap tipus al negoci.
Coeducar la societat és fonamental per eradicar des de l'arrel la desigualtat, perquè el llenguatge sexista i els estereotips masclistes hi son a l'escola i al carrer. I garantir un treball digne és necessari per posar fi a la situació de dependència i de desigualtat, causants de la sagnant violència que vivim avui dia les dones, que provoca que cada any assassinin a desenes de dones.
No podem deixar de banda el que suposa en la vida professional de les dones la impossibilitat de conciliar a vida familiar i la vida laboral. Les responsabilitats familiars no es comparteixen igual. Són més les dones les que interrompen la seva vida professional i després no tornen a treballar a temps complet, el que suposa que, òbviament, guanyin menys, situació que de vegades pot donar lloc a un tipus de violència com és l'econòmica. En el cas de les dones menors de 30 anys aquesta situació es dóna en el 71 % dels casos, sent del 88 % en les dones de 30 a 39, tot el contrari del que passa amb els homes. Això es veu reflectit, per exemple, en el fet de que la proporció de dones en llocs d'alta direcció en l'ambit mundial és només del 24%.
La sensació de superioritat dels homes vers les dones en els llocs de treball, es tradueix a vegades en situacions d'assetjament sexual. A Europa, entre un 40 i un 50 % de les dones han denunciat alguna forma d'assetjament sexual en el seu lloc de treball, no només per part superiors, sinó també de companys. El CGPJ ha alertat que aquestes denúncies hi han disminuït a Espanya en un 30% des del 2009 a causa de la crisi, per la sensació de vulnerabilitat i discriminació de les dones en els seus llocs de treball.
Des de la Secretaria de la Dona del PSUC Viu, partit feminista i de classe, fem una crida als col·lectius de dones i al moviment feminista perquè mantinguin la mobilització i defensin que enfront dels que defensen els Pactes d'Estat i la Pau Social, cal defensar un pacte amb la majoria de la població, amb les dones que som les que patim més les conseqüències de la crisi i les polítiques autoritàries i retrògrades aprovades durant la passada legislatura.
És necessari acabar amb la Pau Social per a donar una sortida a la crisi a favor de les dones i del conjunt de la classe treballadora. És necessari que les dones continuem organitzades perquè som les més afectades directament per les conseqüències de la cisi i de la deriva cap a una societat sustentada en la precarietat de la vida i la tornada a casa de les dones.
SECRETARIA DE LA DONA DEL PSUC VIU
8 de març de 2016
8 de març de 2016