Bust del rei
En el passat ple municipal de febrer es va aprovar la retirada del bust del “ciutadà Felip” del saló de plens, a proposta d’una moció presentada per ERC i CUP. Des d’EUiA saludem i felicitem aquesta decisió.
Per tant, EUiA de Terrassa rebutgem la petició del Govern central, així com del PP i C’s, de restituir el bust. Pensem que en el saló de plens només poden ser homenatjats i estar representats aquelles personalitats que s’han sacrificat al nostre país i la nostra ciutat defensant la democràcia, la llibertat i la dignitat del poble. I tots i totes sabem que la monarquia a Espanya sempre ha estat una peça clau per al manteniment de privilegis i fre per avançar cap a societats socialment avançades.
A més, com hem pogut saber la setmana passada gràcies a les informacions destapades de “eldiario.es” les relacions entre l’empresari Javier Lopez Madrid, i la Casa Reial en ple escàndol de les Targetes black de Caja Madrid posen en evidència la relació de la monarquia amb persones relacionades amb l’entramat econòmic financer que avui està sent investigat per les trames de corrupció que durant anys han dominat la vida econòmica i política de l’Estat, per la qual cosa cal un total aclariment del seu abast.
Caldria la inclusió de Felip VI en les compareixences que es derivarien de la creació d’una Comissió Parlamentària d’Investigació reclamada per diversos grups parlamentaris després de les eleccions del passat 20 de desembre, però lamentablement la legislació evitaria qualsevol responsabilitat que tingués el cap de l’Estat a la seva relació amb Lopez Madrid.
A Espanya, la monarquia no ha estat neutral, sempre s’ha situat del costat dels poderosos, sempre ha estat una peça clau per al manteniment de privilegis i fre per avançar cap a societats socialment avançades. A Espanya la monarquia sempre ha barrejat lo públic amb el privat en un concepte patrimonial de l’Estat, i les relacions denunciades evidencien que el canvi de persones no ha significat un canvi de mètodes ni de relacions en la Prefectura de l’Estat.
Les cada vegada més confirmades relacions de l’anterior cap de l’Estat amb el cas en què està implicada la seva filla Cristina i el seu gendre Urdangarín, les relacions més que econòmiques amb la intermediària en múltiples negocis Corina, són només una prova de com la corona en aquest país no s’ha limitat a un paper representatiu. No és casual que una de les majors preocupacions de la casa reial en la tramitació de la Constitució de 1978 figurés clarament la inviolabilitat del monarca com a garant de la seva immunitat per a tot tipus d’actuació.
En aquest sentit resulta escandalós que en temps en els quals es posa en qüestió amb raó la immunitat dels representants parlamentaris, no es parla d’acabar amb el blindatge que la Llei atorga al Monarca, pel que plantejarem a través dels diputats d’IU-UP que s’elimini de la Constitució qualsevol norma que impedeixi la investigació d’actuacions del Rei que poguessin estar relacionats amb casos de corrupció.
En tot cas des d’EUiA de Terrassa entenem la monarquia com un règim del passat que suposa un fre per al desenvolupament d’una regeneració democràtica i d’una sortida social i progressista de la crisi en favor de la majoria social treballadora, per això seguim reclamant la celebració d’un referèndum en el qual el Poble poguem decidir entre República i Monarquia.
Per tant, demanem a l’alcalde Jordi Ballart que no atengui les peticions del govern central i no restituieixi el bust del ciutadà Felip de Borbó. Demanem també que Terrassa tornem a demostrar el nostre republicanisme hissant un any més la bandera republicana el proper 14 d’abril.