dijous, 8 de setembre del 2011

El PSUC Viu rememora els 75 anys de militància política a Terrassa

Font: Terrassa Digital

Els seus militants consideren el comunisme, un sistema polític plenament vigent per a la defensa dels treballadors i per respondre a les actuals demandes de la societat. Durant el franquisme va agrupa l'oposició al règim.

L’històric Partit Socialista Unificat de Catalunya, ara PSUC Viu, arriba al 75è aniversari de la seva fundació amb l’objectiu de incidir en els nous moviments socials tal i com en el seu moment va capitalitzar les inquietuds obreres i veïnals.

Per a Iván Martos, responsable polític del PSUC Viu Terrassa: “Anar aconseguint la unitat de les classes populars del nostre país per defensar els drets socials que governs i mercats ens estan traient. Aquesta unitat dels moviments socials i populars, de l’esquerra en defensa dels principals interessos dels treballadors. Això és el més important per a nosaltres.”

Segons Juan Márquez, militant històric del PSUC: "Com a partit, la nostra funció d’ara és incidir en els nous moviments igual com en el seu moment ho vam fer en els moviments obrers i veïnals. Ara, la nostra actuació és apropar-nos i participar activament en els nous moviments. No podem repetir la història d’abans però sí actuar a partir de l’experiència”.

Els militants del PSUC Viu consideren el comunisme, un sistema polític plenament vigent per a la defensa dels treballadors i per donar resposta a les actuals demandes de la societat. Segons Martos: "Per a nosaltres el comunisme és el moviment de les persones per organitzar-se, unir-se i defensar els drets de tothom i impedir les injustícies socials i la desigualtat.”

Per a Márquez: "Un partit que va saber aglutinar a totes les persones que volien democràcia i llibertat dins l’organització. Va saber combinar el nacionalisme català amb els immigrants d’aleshores. La integració que va fer el PSUC ens va intruduïr a la nacionalitat catalana, molt important per agrupar al màxim de gent. Quedem encara dins el PSUC i defensant el comunisme perquè considerem que és una ideologia que continua sent vàlida com abans.”

El PSUC es va fundar l’any 1936 i durant el franquisme va ser el principal partit que agrupava l’oposició al règim. A la clandestinitat va ser víctima d’una forta repressió fins arribar a les primeres eleccions democràtiques quan es va erigir com una de les formacions amb més suport social. El 1978 comptava amb uns 40.000 afiliats i el 1980 va obtenir més de 600.000 vots en les primeres eleccions al Parlament de Catalunya.

Les discrepàncies internes i la crisi en els països del bloc comunista van fer que el partit s’hagi reinventat sense deixar els seus principis, per arribar a l’actual situació en que participa de les institucions a través d’Esquerra Unida i Alternativa i Iniciativa per Catalunya Verds.

diumenge, 4 de setembre del 2011

NO a la reforma constitucional

Albert Escofet - Secretari General del PSUCViu

Durant aquests últims anys des del PSUCviu hem anat denunciant el procés d'involució democràtica, social i política per part del govern del PSOE que ha comptat amb el suport, en els seus aspectes fonamentals, pel PP i CiU.

La votació al Congrés amb els vots del PSOE, PP i UPN a favor de la reforma de la Constitució, és un cop d'estat en tota regla dels poders financers, dels interessos d'Alemanya i dels seus bancs, que deixa sense la menor capacitat política i de decisió al conjunt dels òrgans de representació de les Corts Generals i el Parlament de Catalunya. Això significarà la radicalització de les retallades socials, i a la pràctica, la desaparició dels drets socials i la retallada de les llibertats civils i sindicals.

A Catalunya, CiU, amb el suport del PP, està duent a terme una política de dreta extrema, amb un brutal atac contra els drets dels ciutadans, centrat en les retallades sobre sanitat, educació i del conjunt de les polítiques socials. L'exemple més sagnant és l'intent de desaparició en la pràctica de la RMI, que afecta els sectors més febles de la nostra societat.

En aquests moments d'extrema gravetat, cal la màxima mobilització. En primer lloc per exigir un referèndum sobre la modificació de la Constitució, on ciutadans puguin debatre i expressar la seva voluntat sobre la pèrdua de sobirania democràtica. En segon lloc, lluitar contra totes les reformes socials i laborals que està impulsant el Govern del PSOE, amb el suport del PP i de la dreta nacionalista.

Tots els militants del PSUCviu han de participar de manera activa conjuntament amb el PCE, IU i EUiA en totes les mobilitzacions convocades pels sindicats, pel 15M i per les diferents plataformes de ciutadans, per poder contrarestar aquest atac contra els drets socials i democràtics. Estem davant la decadència d'un sistema i per això la perillositat de les respostes d'aquest. Avui més que mai és necessària la unitat d'acció i la capacitat de buscar la confluència dels sectors de l'esquerra política i social, per anar construint una alternativa d'esquerra transformadora i anticapitalista, davant d'un model agonitzant que ens porta a una neodictadura dels poders financers.

-----------------------

Manifestació contra la reforma constitucional,

Dimarts 6 de setembre a les 18:30h a Barcelona (Plaça Urquinaona / Via Laietana)


divendres, 2 de setembre del 2011

Veniu a la Festa del PCE 2011

Del 16 al 18 de setembre de 2011 es celebrarà a San Fernando de Henares (Madrid) l'edició d'aquest any del principal punt de trobada de l'esquerra i espai de solidaritat de l'estat, La Festa del PCE.