dimecres, 3 d’octubre del 2012

Valoració de la situació política catalana davant la convocatòria d’eleccions anticipades

El president de la Generalitat ha convocat eleccions anticipades durant el debat de política general al Parlament. L’èxit de la manifestació de l’Onze de Setembre ha estat l’episodi cabdal d’una estratègia dissenyada per servir l’interès concret de CIU i el de les classes socials que representa. Aquesta mobilització ha estat instrumentalitzada pel govern, com ho ha estat l’aspiració a un millor i més just finançament per Catalunya amb una proposta de Pacte Fiscal que no contempla ni la més mínima inversió en serveis públics i polítiques socials, i que per tant no és bona per a l’interès de la majoria de catalans i catalanes. L’autèntic dèficit a Catalunya és el dèficit social. O la retallada de sobirania que ha suposat la petició de rescat al Fondo de Liquidez Autonómico sota condicions prèviament recolzades per CIU a la Ley de Estabilidad Presupuestaria, llei que arriba a contemplar la intervenció de les autonomies. D’altra banda, aquest rescat, que prioritza l‘aprovisionament de l’esfera privada per davant de garantir entre d’altres sanitat, educació i polítiques socials, l’hauran de suportar ineludiblement el conjunt dels catalans i catalanes.

El PSUC Viu considera que l’estratègia d’enarborar la bandera i acudir al sentiment identitari, respon a la voluntat de CIU per desviar l’atenció de l’extrema lluita de classes existent a Catalunya, provocada per les polítiques d’austeritat i estabilitat pressupostària. CIU representa l’avantguarda neoliberal a l’estat espanyol, que s’expressa retallada rere retallada amb el desmuntatge de la sanitat i l’educació públiques i els serveis socials, l’encariment de preus públics i taxes, així com per aplicar mesures de regressivitat fiscal i continuades privatitzacions. Quan no té les competències com a Govern, les recolza al Parlament espanyol: les reformes laborals, la reforma de les pensions, la reforma de la constitució, les successives retallades, el recolzament al model fiscal regressiu... CIU no només executa les polítiques més antisocials sinó que reprimeix amb brutalitat qualsevol expressió de contestació ciutadana.

En aquest estat de coses, el PSUC VIU vam prendre la determinació de no convocar a la manifestació per una qüestió d’ètica política, ja que en cap cas ens és acceptable manifestar- nos al costat de CIU en aquest context de maniobra de distracció. A més, el PSUC Viu no som una força política que consideri que la independència de Catalunya hagi d’estar necessàriament relacionada amb el compromís de lluita contra l’agressió del capital financer i les classes dominants catalanes, i per una societat justa, equitativa i democràtica. Es tracta de categories diferents. Ans al contrari, entenem que davant l’agressió del capitalisme globalitzat, els treballadors i treballadores i les classes populars han d’assolir llaços d’unió i coordinació en un moment històric en que el paper dels estats-nació és cada cop més irrellevant. El PSUC Viu expressem el compromís d’intervenir, conjuntament amb el PCE, en un espai polític més ampli, que es circumscriu a l’estat espanyol. Compromís amb les lluites socials però també, amb el reconeixement de les diferents realitats nacionals existents en el seu marc.

El procés de superació del model d’estat de les autonomies és, sens dubte, irreversible. Com diem, és intrínsec al col·lapse del model econòmic i jurídico-polític de l’estat espanyol. Ara bé, cal constatar que aquest no ha de passar necessàriament per la recentralització de l’estat o per la independència de Catalunya. En la tradició del catalanisme popular, el PSUC Viu apostem per una relació de federalitat amb Espanya, ja que entenem que aquest és el model que millor pot respondre a les aspiracions socials i nacionals dels treballadors i treballadores i les classes populars catalanes. No es tracta de si aquesta opció és més o menys difícil d’assolir. La secessió de Catalunya o el propi avenç cap a una societat de base socialista també ho són. Es tracta d’elaborar l’estratègia política en base a una proposta madurada, coherent i realista en funció de la realitat imperant. El PSUC Viu ens comprometem, conjuntament amb el PCE, i al si d’EUiA, a treballar per una proposta federal i republicana en tota la seva dimensió: fiscalitat, competències, recursos, organització territorial, drets polítics, socials, econòmics i nacionals. Així mateix, apostem per l’articulació d’aliances entorn l’espai polític dels federalistes per situar la proposta en la centralitat política i així reformular l’encaix de Catalunya dins d’Espanya

Ens reafirmem per tant, en el dret a l’autodeterminació com a mitjà per assolir aquest objectiu. Aquest dret resulta inalienable de l’espai polític dels federalistes, però també de la cultura política marxista. Entenem el dret a decidir com a expressió democràtica de primer ordre en la seva màxima amplitud: ha de definir qui vols ser i com et relaciones des de la perspectiva nacional però també com vols ser des de la perspectiva dels drets socials, económics, polítics i culturals, en definitiva, ha de suposar el primer pas cap a la construcció del projecte de país.

El PSUC Viu entenem el referèndum ciutadà sobre les retallades i les polítiques d’austeritat dels governs de CIU i PP proposat per la Cimera Social i els sindicats de classe com un exercici d’autodeterminació, per tant, cridem a la participació massiva. Així mateix, fem una crida a la mobilització social i a la confrontació d’idees per tal d’acumular la consciència crítica imprescindible per tal d’iniciar el procés constituent de les classe treballadora i les classes populars, la proposta de model d’estat del qual, considerem, passa ineludiblement pel model republicà, federal i solidari. Es tracta, doncs, de començar a construir la democràcia.

Pel que s’ha exposat, l’esquerra catalana acut a les eleccions del 25 de novembre amb el repte de derrotar CIU. Això passa per prendre la iniciativa política i confrontar radicalment la totalitat de les seves reivindicacions. Posar l’accent en l’autèntica agenda política de CIU i els seus efectes en la societat catalana, per descomptat, però especialment, afirmar amb fermesa, no només el dret a l’autodeterminació sinó la proposta per la qual optaríem amb la consecució d’aquest, l’estat republicà, federal i solidari.