dilluns, 23 de maig del 2016

Un nou casal popular obre les seves portes

Font: Malarrassa
  
La Casa del Poble Manuel Linares, impulsat per EUiA Terrassa, és un nou espai obert a aquelles reivindicacions socials i culturals de la ciutat que hi vulguin participar. El casal, que porta el nom de l’històric militant comunista, també vol retre homenatge a aquelles persones que han lluitat per la llibertat i els drets humans.

Terrassa disposa d’un nou espai de trobada dels moviments socials, d’intercanvi d’experiències i de debat. Aquest dissabte, a la inauguració pública del casal, varen acudir nombroses persones, moltes elles vinculades a entitats veïnals, sindicals i també de partits. Ivan Martos, coordinador d’EUiA Terrassa, afirmava que el nou espai no pretén ser “només la seu d’un partit, sinó un casal obert a la participació”, i que vol seguir la tradició del moviment obrer de casals populars.

Durant la presentació intervingueren alguns companys de Manolo Linares en la lluita durant el franquisme i la transició. Apolo Giménez recordà figures clau, reconeguts comunistes, com Agustín Romero, Baños, o el mateix Linares, qui ajudà a estendre el PSUC a Terrassa, “quan es jugava la vida passant informació clandestina des de França”, deia l’Apolo. I destacà que aquest nou espai “s’ha d’omplir de contingut i incorporar-se a la lluita d’altres casals de l’esquerra.” La Xarxa de Solidaritat Popular també farà servir aquest nou espai. Allà hi tindrà la seva despensa solidària.

A l’acte va ser convidada la diputada del parlament europeu per Izquierda Unida. Que va parlar també, per la seva proximitat, de la presa del poder. L’eurodiputada va voler recordar que el nou govern sortint de les properes eleccions generals, haurà de fer front a retallades obligades per la UE, i que afectaran greument la despesa farmacèutica, les prestacions socials, l’educació i la investigació pública. López va rebutjar al tractat amb EEUU, l’anomenat TTIP, com una eina “per convertir les persones només en consumidores, i obviant els seus drets laborals i socials”, i per portar la “precarització absoluta i fragmentar la classe obrera”. Reconegué López, igualment, que fora bo entrar al govern, en referència a la coalició d’Izquierda Unida amb Podemos, i apuntà a un programa de màxims que incorpori nacionalitzacions de grans empreses privades, així com per construir un sector públic fort, i per abordar una necessària transformació productiva. També insistí en la necessitat de que existeixin casals populars com el que ara enceta la seva activitat a la ciutat, i donà la benvinguda al nou espai

Així doncs, les entitats socials i les reivindicacions ciutadanes compten des d’ara amb un espai ampli, en uns baixos a peu de carrer, i autogestionat, al barri de Vallparadís. La Casa del Poble Manuel Linares està ubicat al Carrer Prat de la Riba número 106.

Miquel Gordillo