dijous, 10 de setembre del 2009

11 de Setembre de 2009: Diada Nacional de Catalunya

La celebració de la Diada està emmarcada en una profunda crisi econòmica, política i social. La destrucció del teixit productiu i de serveis ha tingut unes conseqüències greus, amb més de 500.000 aturats a Catalunya, dels quals 200.000 acabaran les seves prestacions abans de finalitzar l'any. Aquesta situació, al costat del desencís de determinades polítiques, està propiciant una profunda desafecció en la societat catalana.

Davant d'això, el PSUC considera que és fonamental iniciar un procés de mobilitzacions per aconseguir un gir a l'esquerra i crear les bases per a un nou desenvolupament econòmic, capaç de superar aquesta crisi a favor de les classes populars.

Hem d'aturar els objectius de les patronals catalana i estatal, basats en la retallada dels drets dels treballadors, de les condicions de treball i salarials i en la reducció de les quotes empresarials a la Seguretat Social, així com el procés interminable d'EROs que estan portant a l'atur a milers i milers de treballadors.

Un cop aconseguit l'acord de finançament, cal assumir el desenvolupament de l'autogovern de la Generalitat i dissenyar un model fiscal que permeti no dependre exclusivament de l'Estat central. En aquest sentit, és necessària una profunda reforma en un sentit progressista de les figures impositives de la seva competència. Cal tornar a augmentar els impostos sobre els beneficis i el patrimoni, per poder obtenir el finançament necessari per a la planificació del trànsit cap a un nou model productiu i, en paral.lel, desenvolupar polítiques socials per als col·lectius més afectats per aquesta crisi del capital.

Aquests dies i al cap de dos anys seguim a l'espera d'una sentència del Tribunal Constitucional que pot qüestionar o anul.lar les decisions democràtiques dels ciutadans, de les seves institucions democràtiques, fins i tot del mateix Parlament estatal sobre la validesa de determinats punts de l'Estatut. Això posa de manifest la crisi de l'actual model institucional nascut el 1978, totalment obsolet, i que ens està conduint a una democràcia cada cop més devaluada. Per tot això, el PSUC seguirà treballant de forma unitària amb tots els sectors socials que aposten pel desenvolupament d'un procés constituent que permeti dotar-nos d'una nova Constitució, Federal i Republicana.

Finalment, reiterem una vegada més la nostra condemna del cop d'estat d'Hondures, així com de la instal·lació de les bases dels EUA a Colòmbia, i de les diferents campanyes de desestabilització que intenten frenar i destruir els processos d'emancipació d'Amèrica Llatina, com en el seu dia van fer un 11 de setembre contra el govern de Salvador Allende a Xile.