divendres, 15 de gener del 2010

Contra el racisme i la xenofòbia. L’enemic no és l’immigrant, sinó qui l’explota

El PSUC-Viu veu amb enorme preocupació les accions clarament xenòfobes que vol posar en pràctica el govern municipal de l’Ajuntament de Vic (CiU, ERC i PSC). La primera proposta, ara rebutjada per la pressió popular, recollia una idea presentada l’any 2003: denunciar a la policia els i les immigrants empadronats a l’Ajuntament de la ciutat que el consistori sospiti que no són residents legals. Això violaria, a més de normes jurídiques elementals, l’anomenat “Pacte Nacional per l’Emigració”, signat al 2008 per les tres forces polítiques que governen la ciutat, entre d’altres. Fins i tot, el posicionament del síndic de greuges en contra de la norma senyala les incoherències de la proposició.
La criminalització del col·lectiu emigrant, que està patint especialment els efectes de la crisi econòmica, no fa sinó potenciar els sectors més xenòfobs i racistes de la societat catalana. És especialment llastimós que aquests partits democràtics, fins i tot dos que es declaren progressistes, facin del racisme bandera de reconeixement polític.

La rectificació posterior de l’alcaldia no ha fet sinó empitjorar més la situació. Ara es proposa la denegació de l’empadronament a aquelles persones que no tinguin feina reconeguda, essent, però, condició imprescindible per trobar feina estar empadronat...

Aquests fets especialment greus en el nostre país són també reflex de l’increment del racisme a Europa, exemplificat en els últims fets de persecucions i atemptats a Itàlia i la formació de milícies de caràcter feixista a Hongria i altres països de l’Est europeu.

Veiem, doncs, com els poderosos estan intentant fer recaure un cop més els efectes de la crisi, que ells mateixos han provocat amb la seva avarícia, sobre els més febles, tot provocant la divisió entre ells. En el cas que ens ocupa utilitzen el pervers recurs de deixar que a molts municipis amb elevat percentatge d’immigrants es degradin els serveis públics de sanitat, educació i assistència social: que els mateixos medis hagin d’atendre cada cop a més persones sense invertir en ells ni millorar-los. Això equival a una retallada del “salari social” del conjunt de la classe treballadora. Molts ajuntaments s’estan quedant sense medis per atendre dignament la població, mentre es donen recursos milionaris als bancs i grans empreses per compensar-los de les seves insensates operacions especulatives.

Els PSUC-Viu crida a tota la ciutadania, i en especial als treballadors i treballadores, a no caure en el parany de la xenofòbia. Si permetem l'exclusió d’un grup social, sigui quin sigui, cada cop serem més els exclosos, i la solidaritat s'haurà esberlat i degradat en opcions individualistes i ultradetranes. Per aquesta via anem cap a una societat cada cop amb menys drets per a tothom, quan el que cal és una política econòmica i social que redueixi les desigualtats en comptes d’augmentar-les.

Fem una crida a la mobilització contra la xenofòbia i contra qualsevol tipus de retall en les prestacions socials i a favor de que els ajuntaments disposin de la capacitat financera suficient per poder donar servei a tots els ciutadans i ciutadanes sense discriminacions.