dilluns, 11 de gener del 2010

Posició del PSUC davant les consultes populars independentistes

El passat 13 de desembre, i després del precedent de la consulta celebrada a Arenys de Munt el mes de setembre, varen ser convocades a les urnes per votar a favor o en contra de la “independència de Catalunya” un total de 701.551 persones amb dret a vot. D’aquestes, només 192.612 varen anar a votar, una participació que se situaria al voltant del 28%.
De les 192.612 persones que varen exercir el seu lliure i legítim dret a vot, 182.775 varen optar pel Sí a la independència. Això situaria el vot independentista en el 94,99% del total de les persones que varen votar. Ara bé, actualment Catalunya està habitada per més de 7 milions de persones. Per bé que no totes tenen, òbviament, dret a vot, el cert és que amb aquest resultat, si fem una simple extrapolació i afegim la dada que la participació i, conseqüentment, el vot independentista decreix a mesura que augmenta el nombre d’habitants dels municipis en què es fa la consulta i que les majors ciutats de Catalunya no l’han celebrat fins ara, queda palès el fet que el percentatge de la població de Catalunya interessat en que aquesta comunitat autònoma esdevingui un Estat independent a tots els efectes amb prou feines arriba al 25%.

La primera conclusió a extreure’n és que aquestes consultes no estan aportant cap dada realment nova. Segons un estudi del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), del total de persones amb dret a vot de Catalunya, el vot independentista està situat en el 21,6%, tot i que el 60% creu que el grau d’autonomia actual és insuficient. El 19,1% se senten només catalans davant el 42,7% que se senten tan catalans com espanyols i un 25,6% que se senten més catalans que espanyols. Per tant, els resultats de les consultes realitzades fins ara venen a confirmar una dada ja coneguda: que a Catalunya hi ha un sector independentista que, tot i nombrós, continua sent àmpliament minoritari.

En qualsevol cas, el PSUC-Viu vol deixar clar que, davant la pregunta per la legitimitat de l’actual estructura i funcionament de l’Estat (pregunta que considerem just i oportú que sigui plantejada), les possibles sortides no es redueixen a “independència sí” o “independència no”, sinó que són moltes més i, entre elles, òbviament, la instauració d’una República Federal. Aquesta és la posició del PSUC-Viu (i també del seu partit germà, el PCE). Alternativa que és sistemàticament ignorada, tant pels sectors centralistes com pels independentistes, que semblen reforçar-se mútuament mitjançant una dialèctica maniquea que, com demostren els referenda realitzats, no reflecteix en absolut la voluntat majoritària dels ciutadans de Catalunya.

En aquest sentit, i donat que estan convocades per als propers mesos noves consultes populars independentistes a un nombres significatiu de petits i mitjans municipis catalans, volem concretar la nostra posició:

1.- Consultes populars, totes, però sempre i quant puguin expressar-se clarament totes les posicions al respecte.

2.- Donat que aquestes consultes no ho permeten, ja que situen exclusivament l’opció independentista, o el seu rebuig, no les considerem adients i cridem a no participar-hi en tant no es pugui defensar i votar en favor de l’opció federal. De participar-hi no tindríem mes opció que el vot contrari a l’independentisme.

3.- Els comunistes catalans, junt amb els comunistes d’arreu de l’Estat Espanyol, considerem que cal canviar la Constitució Espanyola per tal de permetre avançar en la instauració d’una República Federal capaç de recuperar els valors clàssics d’igualtat i fraternitat. Una República que faci compatible un elevat grau d’autonomia de les nacionalitats històriques amb la solidaritat inter-territorial. Una República que serveixi per unir en la lluita i en els objectius comuns als treballadors i treballadores de tot arreu front als explotadors i opressors de qualsevol indret, que no coneixen llengües ni fronteres quan es tracta de decidir en funció dels seus interessos de classe que, al cap i a la fi, seran els que prevaldran.