dimecres, 24 de març del 2010

Solidaritat amb Cuba

Esquerra Unida de Terrassa ha presentat aquesta proposta de moció de forma pública a l'Ajuntament de Terrassa, en solidaritat amb el poble cubà:

Esquerra Unida i Alternativa de Terrassa fa arribar a l’Alcalde, als grups municipals i al Ple de l’Ajuntament de Terrassa la següent proposta de moció, amb la finalitat de que sigui estudiada, presa en consideració, i si s’escau, aprovada:

La Unió Europea, a petició de la Presidència de torn de la Unió, en aquest cas la presidida pel llavors President del govern espanyol, Sr. Aznar al 1996, va acordar mantenir una posició comuna respecte a la República de Cuba, la qual suposa un acte d'ingerència i impossibilita les relacions normalitzades entre la UE i Cuba. Posteriorment a aquesta posició comuna, al 2003, també va acordar una política de sancions.

Aquesta posició comuna converteix a la República de Cuba en l'únic estat del món amb un tracte d'excepció. Cap país de cap continent ha merescut per part de la Unió una posició comuna.

El 24 de Juny de 2008 el Consell Europeu va decidir eliminar definitivament les sancions i proposar a la República de Cuba un diàleg polític integral i obert sobre bases recíproques i d'interès mutu.

La Presidència espanyola de la UE ha mostrat el seu interès a obrir un debat sobre la conveniència de normalitzar les relacions de la UE amb la República de Cuba i mantenir un diàleg obert entre la Unió Europea i la República de Cuba amb l'horitzó de donar per finalitzada la posició comuna.

Referent a això, les autoritats cubanes han expressat reiteradament, amb la finalitat de normalitzar les relacions, la seva disposició a debatre sense limitacions sobre qualsevol tema d'interès mutu, incloent els drets humans, sobre la base del respecte mutu i el diàleg entre iguals.

Des de fa més de 50 anys els EEUU mantenen sobre Cuba un bloqueig econòmic, comercial i financer en flagrant violació del dret internacional que té severes conseqüències sobre l'economia i les condicions de vida dels cubans. A pesar d'això, el govern cubà ha seguit garantint als ciutadans cubans l'accés a la salut i a l'educació.

Des del 1998 cinc ciutadans cubans segueixen empresonats als EEUU sense que hagi hagut un judici just, i, per contra, el govern dels EEUU segueix donant refugi a un nacional cubà autor d'un atemptat contra un avió civil que va causar la mort de 76 persones.

El passat 23 de febrer el ciutadà cubà Orlando Zapata va morir a l'hospital després de mantenir una vaga de fam en una presó cubana, que els tractaments mèdics no van poder evitar.

Per totes aquestes consideracions, i atenent a les especials relacions entre el poble cubà i l'espanyol, el Grup Municipal de..............proposa que s'aprovi la següent:

MOCIÓ-RESOLUCIÓ

El Ple de l'Ajuntament de Terrassa acorda:

1. Lamentar la mort en un hospital cubà del ciutadà cubà Orlando Zapata després de mantenir una vaga de fam de 85 dies

2. Demanar a la UE que posi fi a la posició comuna i que es comprometi a un diàleg polític global amb el govern cubà, aplicant els mateixos criteris que aplica amb la resta de països amb els quals manté relacions.

3. Sol·licitar al Consell i a la Presidència espanyola de la UE accions diplomàtiques intenses per a posar fi al bloqueig dels Estats Units, tal com demana l'Assemblea General de les Nacions Unides.

4. Demanar un diàleg més proper i l'establiment d'una associació duradora entre la UE i la República de Cuba per a tractar d'agendes basades en l'interès comú, incloent els temes de drets humans.

5. Reclamar el respecte estricte dels drets humans en tots els països del planeta i rebutjar la utilització partidista d'aquesta qüestió que es deriva de posar l'èmfasi en alguns drets mentre uns altres són silenciats o minimitzats de manera interessada.

6. Promoure el desenvolupament dels drets individuals i col·lectius en tots els països sense instrumentalització política ni ingerències.