dimarts, 16 de novembre del 2010

25 de Novembre: Dia Contra la Violència de Gènere

Des del PSUC-viu condemnem la violència de la que són objecte les dones en molts àmbits de la vida i aquest 25 de novembre seguim denunciant que tres de cada quatre dones en el món han patit alguna vegada a la seva vida violència masclista (ONU).

A més, unes 5.000 dones moren assassinades pel codi de l’honor. I també hi ha altres víctimes que dia a dia pateixen una violència que no deixa marca física, però sí psicològica: aquelles dones que aguanten les vexacions i humiliacions verbals per part de les seves parelles.

La violència té rostre de Dona, perquè tres de cada quatre víctimes a Ciudad Juárez són dones, a Haití el nombre de violacions desprès del terratrèmol està sent brutal, les mutilacions genitals a l’África i inclús a Europa augmenten, les agressions per exercir el dret a l’educació a l’Afganistan, les dones assassinades a Espanya a mans de les seves parelles o ex parelles són més en el que portem d’any que en tot el 2009, o les dades d’Europol, que estimen que hi ha cents de milers de víctimes de trata d’ éssers humans per a l’explotació sexual solsamènt a Europa, sent la immensa majoria de les víctimes dones i nenes el que mostra que la violència de gènere no només persisteix si no que amb la crisi augmenta en alguna de les seves facetes.

Des del PSUC-viu fem una crida a tots els governs i institucions, sindicats, partits, en definitiva a tota la societat per a què acabem amb aquesta impunitat. La violència exercida contra les dones és una pandèmia que pot atacar a totes per igual, sense fronteres i independentment de la classe social.

A Espanya el passat 28 de juny, s'han complert cinc anys des que va entrar en vigor la Llei orgànica 1 / 2004 de mesures de protecció integral contra la Violència de Gènere, llei que segueix sense comprendre els aspectes estructurals de la violència sexista i que no conté les mesures efectives de detecció precoç, prevenció i accions educatives, ni els recursos necessaris pel seu desenvolupament. A Catalunya es va aprovar la llei 5/2008 on recollia aquestes mancances, principalment en el conceptual, però la llei catalana no té valor a nivell judicial.

La crisi i les retallades pressupostàries en polítiques socials, empitjoren el camí cap a la igualtat real, amb l'agreujant de la supressió del Ministeri d’igualtat, que només representava el 0,03% dels pressupostos generals de l'Estat i que les polítiques d'igualtat són una de les grans víctimes en les decisions anticrisi d'aquest Govern de ZP.

Però no hi ha crisi pel proxenetisme. Exemple tenim a Catalunya que es permet l’obertura d’un macro prostíbul a La Jonquera i la proliferació de dones a les carreteres, cada vegada més joves.

Des del PSUC-viu exigim:

  • què es derogui el decret 217/2002 del 1 d’agost, que permet l’obertura d’aquest tipus de locals, que a més fomenten la proliferació de màfies del tràfic de dones per l’explotació sexual
  • la implementació de la llei de violència de gènere dotant-la de recursos materials, humans i econòmics suficients. Incidint en la coeducació real a les escoles que és fonamental per la prevenció de la violència de gènere.
  • la formació,sensibilització i millor coordinació dels professionals que atenen a les dones en situació de violència masclista..Aplicant la llei a l’àmbit educatiu i que s’introdueixi en la formació universitària de magisteri, pedagogia i el master-CAP, assignatures d’igualtat i prevenció de violència masclista a l’aula.