dissabte, 20 de novembre del 2010

Sobre les Eleccions al Parlament de Catalunya

Ens trobem davant d'unes eleccions marcades per una profunda crisi social i política, i un retrocés històric dels drets dels treballadors amb una nova reforma laboral dictada pel Govern del Partit Socialista.

La resposta dels sindicats del passat 29 de setembre, juntament amb amplis sectors socials, ha estat tot un èxit, tot i les campanyes d'intimidació dels sectors de la dreta, del govern, dels mitjans de comunicació i dels piquets empresarials.

La unitat sindical, la participació d'amplis sectors socials, ha permès l'ampli seguiment d'aquesta vaga, amb una participació del 90% al sector industrial, tot això culminat amb la manifestació de 400.000 persones el mateix dia 29. Hem de felicitar el conjunt del Partit per l'esforç fet, abans, defensant la necessitat d'aquesta Vaga General, al costat del PCE i IU, quan alguns sectors sindicals o de l'esquerra a Catalunya s'oposaven a aquesta. I durant la campanya prèvia, amb repartiment de milers d'octavetes, actes de les diferents agrupacions i la participació activa durant la jornada del 29, en piquets i en la manifestació central a Barcelona.

Aquesta Vaga General ha de ser l'inici d'un procés de mobilitzacions per a deixar sense efectivitat la llei de la Reforma Laboral. Ha canviat el govern però no està canviant la seva política. Les declaracions de Valeriano Gómez, Ministre de Treball, posen de manifest la nul·la voluntat de l'Executiu de modificar aquesta llei. Hem de mantenir la pressió interna dins de les organitzacions sindicals per seguir mobilitzant, inclosa una nova Vaga General, si el govern de Zapatero manté els seus plantejaments o inicia la reforma de les pensions, com ha vingut anunciant.

En aquesta fase de la crisi estem assistint a un avanç de la dreta a nivell global. L'últim exemple d'això són els resultats de les eleccions dels EUA. Tot i que cal ressaltar la fortalesa dels processos d'Amèrica Llatina, com Veneçuela i Brasil, que estan consolidant un projecte alternatiu.

A l'estat espanyol i a Catalunya està passant el mateix. La crisi i el fracàs de la política dels socialistes estan alimentant un avanç considerable del discurs i els valors de les dretes, i una possible victòria en les futures convocatòries electorals.

Per tot això cobren especial importància les eleccions del pròxim dia 28. Hem de fer el màxim esforç perquè en aquestes eleccions la coalició ICV-EUiA obtingui el millor resultat possible, marcant de manera clara el discurs vermell, assenyalant que la crisi és fruit d'un model polític i econòmic que ens està conduint al desastre i condemnant a l'atur a milions de treballadors.

Aquestes eleccions poden tenir conseqüències amb vista al futur immediat. Els seus resultats poden influir de manera decisiva en les eleccions locals del mes de maig pròxim, especialment en els municipis més importants, posant en perill l'hegemonia de l'esquerra. Hi ha risc real a ciutats com ara a Barcelona o a d'altres de més de 100.000 habitants, on la dreta pot aconseguir la majoria.

Per tot això, cal el màxim d'esforç del conjunt del Partit per aconseguir el millor resultat possible el proper dia 28. A partir del 29 haurem d'analitzar els resultats electorals, així com els diferents elements contradictoris que han anat apareixent aquests darrers mesos sobre el futur de l'esquerra i de la nostra coalició. Hem de situar el nostre debat en l'aprofundiment del nostre treball amb IU, el nostre referent estatal, com un projecte global i solidari a nivell de l'Estat, per superar el bipartidisme existent i com a alternativa real a l'avanç dels discursos de la dreta i de les seves polítiques antisocials.