dimecres, 13 d’abril del 2016

És temps de República

El 14 d'Abril és un dia de festa per tots aquells i aquelles que compartim els ideals de llibertat, justícia social, cultura i modernitat. Enguany, commemorem el 85é aniversari de la II República Espanyola, i ho fem al mig del debat sobre la formació de Govern, després de les eleccions del 20-D.
Els resultats de les Eleccions generals presenten una situació parlamentària que suposa un canvi important respecte a la passada legislatura en la qual el Partit Popular gaudia de majoria absoluta, de tal manera que ara és possible configurar una majoria parlamentària amb aquells Partits que, al seu programa, es van comprometre davant l'electorat a derogar determinades lleis que el Partit Popular havia aprovat gràcies a la seva majoria absoluta. La realitat, però, és una altra molt diferent: el debat sobre aquestes possibilitats està sent ocultat pel repartiment de butaques, o per crides a una pretesa estabilitat que tranquil·litzi als mercats.
El PSUC-viu sempre ha defensat la necessitat d'unir l'esquerra entorn d'un programa comú de mínims; per això, allà on sigui possible, impulsarem aquestes i altres formes d'unitat que permetin aconseguir aquest objectiu. Però, per tal que aquest programa sigui possible, la ruptura amb el règim monàrquic que sustenta el poder de l'oligarquia empresarial i financera n’ha de ser un eix fonamental.

Ens trobem en un “temps d'excepció”: vivim uns moments de retallades en els drets socials, i de limitació de les llibertats col·lectives i individuals, mai abans coneguts, tant per la seva profunditat com pel curt espai de temps en què s'estan produint. La pèrdua de drets laborals i socials, la privatització de serveis públics essencials posades en pràctica amb les dues últimes reformes laborals, i altres mesures del govern, ens porten a un nou model de relacions socials a on preval la “llei del més fort”, l'ideal del liberalisme polític.
Només des d'una ruptura amb el sistema actual pot haver-hi una sortida real, una sortida social a la crisi, que doni resposta a les necessitats de les milions de persones que en sofreixen directament les seves conseqüències. Per aquesta raó, des del PSUC-viu plantegem la necessitat d'aconseguir una resposta des de la màxima unitat de les forces socials, polítiques, sindicals i ciutadanes que plantegem la necessitat de superar l'esgotat i corcat règim del 78 com a pas imprescindible per construir un nou model d'Estat i de Societat, més just, igualitari, democràtic i social. El que oferim és respondre a aquest procés de regressió social amb una alternativa constituent republicana.
Una ruptura feta també des del feminisme: com a garantia d'emancipació de tots i totes, per descomptat de les dones, com a contrapoder i apoderament en la societat patriarcal i capitalista, s'aconseguirà una República a on, sense ciutadanes de segona, les dones tornaran a jugar el paper que els correspon sense que la història les silenciï. Perquè no cal oblidar que, malauradament, les grans protagonistes de l'estafa que sofrim són les dones.
Fa 85 anys, els homes i les dones d'aquest país van decidir, amb bon sentit, que, per progressar, resultava imprescindible alliberar-se del llast corrupte de la Monarquia borbònica i del sistema polític muntat sobre ella, el denominat turnismo, incapaç ja de donar cap solució als problemes que travessava Espanya. La Regeneració democràtica d'aquest país, aleshores, s’hi va escriure amb “R” de República.
Per això estem convençuts i convençudes que la República d'Espanya torna a ser la resposta en positiu, la resposta il·lusionant, la manera democràtica de constitucionalitzar la justícia social i el repartiment equitatiu de la riquesa. La República d'Espanya ha de ser la solució a la desocupació, als desnonaments i al domini de la banca sense escrúpols, entre d’altres qüestions que avui angoixen a milions d'espanyols i espanyoles.
Des del PSUC-viu fem una crida a la militància comunista, a la majoria social treballadora i a la ciutadania en general, perquè aquest 14 d'abril s’hi mobilitzi en favor de la III República, en favor de la necessitat de desenvolupar un procés constituent, que se li doni la paraula al poble per construir un futur de treball i de progrés, un futur republicà per una Espanya tricolor.

No oblidem als herois i heroïnes de la democràcia en aquest nou 14 d'Abril: els hi retem el sentit homenatge que mereixen i que, en moltes ocasions, els han negat institucions i partits que es reclamen democràtics.