dijous, 28 d’abril del 2016

Visca la lluita de la classe treballadora!



Manifest del PSUC-viu per al 1er de MAIG de 2016

Per al PSUC-viu aquest 1er de Maig, Dia internacional del treball, ve marcat en el nostre país per una situació límit d’emergència social, degut a les brutals retallades socials i laborals aplicades pels successius governs del règim bipartidista, així com pels governs neoliberals a Catalunya, que han actuat al servei dels interessos de les èlits econòmiques, les grans fortunes, la banca, les multinacionals i la monarquia, autèntics responsables de la crisi i la corrupció generalitzada.

Malgrat els grans esforços propagandístics del règim borbònic i la dreta per a presentar-se com els garants del creixement i la recuperació econòmica, i així intentar recuperar la seva credibilitat, amagar les corrupteles i justificar les seves polítiques neoliberals de cara als diferents processos electorals, no s’està generant treball i el que subsisteix té menys drets i un salari més baix.

Els governs del bipartidisme, tant del PP com del PSOE, i molts cops amb el suport de la dreta catalana, són directament responsables d’accentuar les desigualtats socials, com a finalitat la de reforçar les posicions de la patronal, imposant reformes laborals que pretenen anul·lar la negociació col·lectiva i debilitar la capacitat de la classe treballadora per reclamar els seus drets i per anul·lar la força dels sindicats de classe. A això, s’ha de sumar la repressió contra la protesta social, la criminalització del dret de vaga o la persecució a sindicalistes i activistes socials amb el codi penal i la Llei mordassa.

Les conseqüències socials són brutals: mentre els beneficis de les grans empreses de l’IBEX35 augmenten escandalosament i les grans fortunes i els seus polítics vassalls continuen la seva espiral de “portes giratòries”, espoliant i defraudant  la hisenda pública i evadint els seus capitals financers, la classe obrera i els sectors populars pateixen la crua realitat de la crisi capitalista a cop d’emigració forçosa, atur, precarietat i salaris baixos, desnonaments i retallades en sanitat i educació pública. A aquesta lògica neoliberal se suma l’opressió patriarcal que s’encrua contra la dona treballadora (el salari de les dones suposa el 77,5% del dels homes, el 73% dels contractes a temps parcial és femení, un signe més de les violències masclistes a les que el patriarcat, sostén del capitalisme, sotmet les dones a través de la doble explotació).

Aquest panorama desolador de misèria, dependència i endeutament exterior respon al paper imposat a Espanya sota la Unió Europea. La dominació alemanya i dels Estats Units a través de l’euro i la UE sobre els pobles i la classe obrera europea, augmenta les diferències socioeconòmiques entre les potències del nord i els països del sud i est d’Europa. La seva lògica porta a aprofundir les polítiques adoptades per la Troica (FMI, BCE i CE) que empobreixen als i les treballadores. A l’austeritat inhumana se suma una nova volta de rosca en el retrocés social: el Tractat de lliure comerç amb els Estatuts Units (TTIP).

El PSUC viu s’oposa a la dominació de l’euro i de la UE sobre el nostre país, així com al TTIP, que busquen beneficiar impunement les grans corporacions financeres i industrials, deixant sota mínims els drets dels treballadors/es europeus i sense protecció a les petites empreses i autònoms.

El capitalisme dels Estats Units i la UE necessita empobrir encara més els pobles per continuar mantenint els seus beneficis i la seva hegemonia mundial. Aquesta és la del creixent intervencionisme i la guerra dels països de l’OTAN per a dominar les zones geo-estratègiques i els recursos naturals a través d’un domini neocolonial. O bé, a través de cops d’Estat feixistes com a Ucraïna; sota aparences més democràtiques com a Brasil, Hondures i Paraguai; per la via del sabotatge i la guerra econòmica com a Veneçuela o Argentina; o per la via més violenta, armant i sostenint tot tipus de terrorismes fanàtics com a Líbia i Síria en particular, i en el conjunt dels països àrabs i musulmans en general. Aquesta última forma d’intervencionisme sanguinari està provocant un cost enorme en vides i veritables catàstrofes humanitàries en forma de migracions massives, que després són utilitzades per a desenvolupar a la UE  forces feixistes, xenòfobes i racistes, i que són utilitzades pels poders econòmics per a justificar la repressió de les protestes socials i la militarització dels Estats membres.

El PSUC viu denunciem el tracte monstruós vers els refugiats amb l’acord vergonyós entre la UE i Turquia per a perseguir, tancar en camps de concentració i assassinar els i les que fugen de l’horror i les guerres de rapinya de l’OTAN i els seus agents locals, que deixa al descobert el caràcter criminal i antidemocràtic del capitalisme. Els i les comunistes defensem la solidaritat internacionalista i la unitat dels treballadors davant l’opressió i el neocolonialisme i ens oposem amb fermesa a les ingerències i guerres imperialistes i a tota expressió de racisme i feixsme.

El PSUC donem suport als èxits assolits per la Cuba socialista i reivindiquem la fi del criminal bloqueig ianqui. Recolzem la Revolució bolivariana de Veneçuela, així com als governs progressistes d’Amèrica Llatina enfront a la brutal ofensiva colpista de l’imperialisme. Exigim la fi de la repressió del règim del Marroc i l’autodeterminació del poble Sahrauí. Demandem que cesi la política d’apartheid del sionisme israelià i el reconeixement de l’Estat Palestí i la fi de la ingerència imperialista a l'Orient Mitjà.

A Catalunya, l’actual Govern liberal-conservador de Junts pel Sí diu defensar un procés de sobirania i independència mentre se sotmet als dictats austericides de la Troica i aprova pressupostos antisocials. Tant la dreta convergent com la centralista espanyola del PP i C’s, lluny del seu discurs identitari que busca enfrontar a treballadors i pobles per tenir força en les seves disputes institucionals i econòmiques, quan es tracta de defensar el seu model socioeconòmic neoliberal i conservador, no tenen problemes en posar-se d’acord, com ha succeït amb el vot favorable per concedir ajudes públiques a les escoles catalanes de l’Opus Dei que segreguen per sexes.

El PSUC viu advoca per la unitat democràtica dels i les treballadors amb els pobles, per una alternativa republicana, feminista, federal i de classe. Per trencar la dinàmica de confrontació identitària i xovinista, trobar una solució democràtica i popular a la qüestió nacional catalana, és necessària la unitat de la classe obrera i la fraternitat entre els pobles. Per un procés constituent basat en la defensa dels drets socials, econòmics i polítics del poble treballador, per la República, el federalisme, la sobirania popular, la democràcia i el dret d’autodeterminació.

Alternativa que ha de construir-se des de les lluites populars en els barris, per la sanitat i l’educació pública, en els centres de treball, les vagues obreres i estudiantils, en las mobilitzacions convocades pels sindicats i comitès d’empresa, defensant la nacionalització de la banca i dels sectors estratègics, per un sector públic industrial, o la remunicipalització en els ajuntaments, recolzant les empreses d’economies socials i autònomes, amb propostes reals sobre la seva viabilitat  i combatent les polítiques que només beneficien a les grans empreses. Els i les comunistes ens hem mandatat a ser l’eix coordinador entre les permanents mobilitzacions sindicals i les mobilitzacions socials.

Devem trencar el reforçament que ha tingut la patronal, gràcies a l’estratègia de reformes tant del PP com del PSOE amb el recolzament de la dreta catalana, i que veiem com es concreta en la seva arrogància en la negociació col·lectiva, per a la millora dels salaris i les condicions de treball, que només es trencarà amb la mobilització i el reforçament de les organitzacions obreres i del sindicalisme de classe.

El PSUC aposta per la més àmplia unitat popular i de l’esquerra, amb un programa de ruptura front a la restauració borbònica, per fer front a l’austeritat neoliberal imposada per la dominació alemanya a través de l’euro i la UE, i recolza l’estratègia d’IU‐UP, de posar per davant la defensa dels interessos dels i les treballadores d’aquest país, per a créixer en qualitat de vida, estabilitat laboral, dignitat de les persones i igualtat.

Existeixen altres vies econòmiques i sociolaborals possibles i per elles continuem lluitant.

VISCA EL PRIMER DE MAIG
VISCA LA LLUITA DE LA CLASSE OBRERA