dimecres, 27 de maig del 2009

Sobre la futura Llei d'Educació de Catalunya

RESOLUCIÓ DEL COMITÈ CENTRAL DEL PSUC-VIU SOBRE LA FUTURA LLEI D’EDUCACIÓ DE CATALUNYA (LEC)

Ja està a punt d’acabar el tràmit parlamentari de la que serà la Llei d’Educació de Catalunya i que recull l’esperit més reaccionari contra l’ensenyament públic.

La cerca de consens parlamentari ha portat als socialistes a pactar la Llei amb CiU, amb el suport d’ERC, renunciant als principis de defensa de l’ensenyament públic i posant per davant els interessos de les patronals de l’ensenyament privat.

Les propostes més greus són:

  • Renuncia a què l’ensenyament públic sigui l’eix vertebrador del sistema educatiu català, posant-lo en situació de subsidiarietat de l’ensenyament privat. No només consolida la doble xarxa, amb les desigualtats ja existents, sinò que la blinda amb un finançament clarament a favor de l’escola concertada.
  • Introdueix mesures de gestió privada als centres públics reforçant el poder de les direccions, amb un estatut laboral diferenciat de la resta del claustre, i amb poder per proposar projectes més enllà de les propostes fetes pel Consell Escolar. Per contra, a les escoles concertades, el Projecte educatiu continuarà depenent de la titolaritat (empresari) i el Consell escolar serà consultiu, com fins ara.
  • Reconeix la potestat d’ampliar l’oferta d’escoles concertades i no fa esment de la necessitat de què sigui obligació de la Generalitat la construcció de nous centres públics que cobreixin la demanda.
  • Amplia els concerts a etapes educatives no obligatòries com el Batxillerat.
  • Proposa un model d’autonomia de centres aïllat de l’entorn i sense intervenció dels Ajuntaments com a administració més propera, qüestió que portarà a que hi hagi centres de primera i de segona categoria, sense que l’administració promocioni la millora global del sistema públic.
  • S’equiparen els drets de les escoles públiques i les concertades però no els deures, com hauria de ser la gratuïtat, la laïcitat, l’escola mixta, la repartició de l’alumnat amb necessitats educatives especials o la prohibició de seleccionar l’alumnat.
  • Permet que escoles que segreguen l’alumnat per sexe (com les de l’OPUS) puguin mantenir el concert econòmic.

Ens trobem, doncs, davant d’una Llei que menysprea l’ensenyament públic i promociona la gestió privada, desconfiant de la gestió pública en la línia més clara del neoliberalisme.

Des del PSUC-Viu DENUNCIEM un cop més aquesta Llei i fem una crida a participar en les mobilitzacions que estan proposant els sindicats del professorat i en els actes que s’organitzin a les localitats junt amb EUiA i la coalició.