dilluns, 12 d’octubre del 2009

Aturem l'atur

El passat 2 d'octubre el INEM va publicar les dades de l'atur registrat del mes de setembre, amb una nova pujada a l'estat de 80.367 persones, arribant fins al total de 3.709.447 treballadors i treballadores a l'atur, més d'un mil·lió més que fa un any. La segona comunitat autònoma amb més atur continua sent Catalunya (531.352).

A Terrassa l'atur ha pujat aquest mes un 1,2%, sumant ara 18.703 terrassencs i terrassenques a l'atur (16,78%). A la nostra comarca l'atur supera les 72.000 persones. En un any la pujada de l'atur ha estat de 5.708 persones i a Terrassa hi ha avui un 44 per cent més d'aturats que al setembre del 2008.

Els i les comunistes insistim que no s'està aprofitant les inversions del govern central i de la majoria de les comunitats autònomes per emprendre la reforma estructural que estem reclamant. Aquestes xifres d'atur demostren que el Govern ha mentit als ciutadans quan afirmava que el Pla E estava creant ocupació. El que va fer baixar l'atur ínfimamente no va ser el Pla E, sinó l'efecte turístic lògic de tots els estius. El fet que baixés en proporció tan baixa (comparat amb l'alleujament que suposa en altres temporades estivals) hauria d'haver estat analitzat com un problema, ja que hi havia un gran atur tapat pel turisme. En lloc de prendre mesures a temps es va decidir pregonar un optimisme enganyós, i ara enfrontem la tardor desprotegits, per culpa de la irresponsabiltat del PP i sobretot del PSOE.

Aquesta irresponsabilitat és encara més greu si tenim en compte que, cada vegada més, el drama econòmic i laboral s'està traduint en un drama social, a mesura que els aturats van deixant de cobrar les prestacions per desocupació. L'empobriment, venciment d'hipoteques i la caiguda del consum que està generant no significa res per a un Govern que aprova 420 miserables euros. A més, la falta de finançament municipal en molts Ajuntaments està donant excuses a la dreta per quedar-se quieta davant de l'atur, o fins i tot suprimir serveis per a aturats.

Des del PSUC-viu de Terrassa insistim en què, una vegada aprovada l'ajuda dels 420 euros (que ens sembla una mesura hipòcrita, ja que cap ajuda a aturats no hauria de ser menor al Salari Mínim, això és, 600 €) és necessari que es garanteixi l'ocupació de manera que la Generalitat de Catalunya no aprovi cap ERO més, que s'avanci cap a la jornada de 35 hores, realitzar una sèrie de mesures en el curt termini de caràcter estructural (paper principal de l'ICO i banca pública) i una reforma fiscal, contrària a la pujada de l'IVA plantejada pel govern, que augmenti la progressivitat dels impostos directes (Impost de Societats i l'IRPF), que faci disminuir els indirectes (IVA) i posar en marxa de nou l'Impost de Patrimoni. Al costat d'aquestes mesures, el Govern ha d'exigir la devolució dels ajuts a la banca, com a forma complementària de la reforma fiscal per finançar una banca pública i unes subvencions a aturats dignes, així com realitzar una política econòmica de veritat, dirigint els sectors estratègics amb criteris democràtics i de repartiment de la riquesa.

Els i les comunistes de Terrassa considerem que la sortida de la crisi ha de ser una sortida progressista i per l'esquerra, protegint als sectors més febles amb cobertures socials suficients, creant ocupació pública que garanteixi majors i millors serveis socials, apostant a mitjà i llarg termini per un canvi radical del model productiu i apujant els impostos a les rendes més altes per augmentar els ingressos públics.