dimarts, 20 d’octubre del 2009

Racó de lectura... i cinema


HERNÁNDEZ, M. (1989): Vientos del Pueblo. Madrid, Ediciones Cátedra . P.171.

Volíem recomanar als lectors, el llibre “Vientos del Pueblo”. Escrit pel poeta oriolà, Miguel Hernández, el 1937 i composat per 25 poemes.

S’obre amb la famosa Elegía Primera, dedicada al seu bon amic Federico García Lorca, però poc a poc ens anirà infiltrant la seva veu de poeta milicià que crida al Poble a fer front a la barbàrie de la guerra civil i la lluita per defensar la República. Poemes com Vientos del Pueblo, el Niño yuntero, Recoged esta voz o Pasionaria son capaços de transmetre’ns la ideologia militant d’aquest poeta que recitava al poble para conducir sus ojos y sus sentimientos hacia las cumbres más hermosas. Esperem que sigui una bona lectura i es gaudeixi dels versos hernandians.


LARRANZ, J.R. (Dir.) (2002): Miguel Hernández: Viento del pueblo . Divisa Home Video. 180 min.

La pel·lícula de Larranz ens narra la biografia del poeta Miguel Hernández, des de la més propera joventut fins al seu patiment a les presons franquistes. A través de l’actor Liberto Rabal podem apropar-nos a un dels millors poetes contemporanis espanyols, amb una interpretació fidel a la vida i obra de Miguel Hernández. Narrada des de la dura infantesa al poble d’Oriola, passant per les amistats i amors que el configuraren en la literatura i els versos; arribant fins al seu compromís com a milicià republicà i el seu paper com a cronista de la guerra civil. El film captiva a l’espectador des de la seva senzillesa i pulcritud, però acaba arrodonint-se amb el gran repartiment, els seus escenaris i la lleial forma del text fílmic en els esdeveniments de la vida del poeta.