dijous, 3 de desembre del 2009

Solidaritat amb Haidar

Des de Esquerra Unida i Alternativa de Terrassa estem preocupats per la situació de la defensora dels drets humans Aminetu Haidar, per això hem fet arribar als nostres socis de coalició i al grup municipal de ICV-EUiA de l'Ajuntament de Terrassa, aquesta proposta de moció per presentar al proper Ple municipal:

Amb la firma el 1975 entre Espanya, Mauritània i el Marroc, es constitueix il·legítimament una administració provisional tripartita, amb la qual mai no es transfereix la sobirania del territori del Sahara Occidental al seu legítim dipositari, el poble sahrauí, des de llavors la penúria d'aquest poble exiliat del seu propi territori no va fer més que començar. Aquest acord no va venir més que a facilitar el procés d'abandonament del territori colonial per part de l'Estat Espanyol, el qual efectua la seva retirada el 28 de febrer de 1976, dia en què s'extingeix l'administració tripartita.

Des de l'ocupació militar il·lícita de l'exèrcit marroquí fins als nostres dies, el Marroc exerceix, amb la complicitat del Govern Espanyol, el terrorisme d'estat contra tot aquell, sigui o no sahrauí, que defensi la lluita legítima d'aquest digne poble. Durant més de 30 anys, el poble sahrauí resisteix a la brutal repressió exercida per les forces militars i policials marroquines, sense oblidar els seus anhels de llibertat.

En les últimes setmanes de nou una activista sahrauí ha estat víctima de l'acció repressora del Govern Marroquí. L'últim cas de repressió, ha estat l'expulsió d'Aminetu Haidar, del seu propi país, el Sàhara Occidental, per les forces d'ocupació magribines. Aquesta defensora dels drets del poble sahrauí va ser il·legalment expulsada de l'aeroport d'El Aaiún, ciutat on resideix amb els seus dos fills, per la policia marroquina que a més li va retirar el seu passaport, tornant-la a l'aeroport de Lanzarote amb la connivència del Govern Espanyol. Aquesta valenta dona ha emprès una vaga de fam per denunciar la situació del poble sahrauí i l'impediment per part del Govern d'Espanya, per gestionar una nova documentació que li permeti tornar al seu propi país.

La salut d'Aminetu Haidar s'està deteriorant ràpidament a causa de la vaga de fam. Cada dia la seva situació s'agreuja. En aquests moments només es manté gràcies a la increïble fortalesa moral, la determinació i la certesa absoluta en la justícia del que defensa.

Aminetu està disposada a resistir fins que la tornin a la seva pàtria i amb plenes garanties de poder desenvolupar la seva tasca com a defensora dels Drets Humans del poble sahrauí. Serà responsabilitat del Govern espanyol si la seva salut, molt castigada després del seu pas per les presons secretes marroquines i les vexacions i tortures a què en elles va ser sotmesa, es ressent de manera irreversible.

Per tot l'anteriorment exposat, el Grup Municipal de Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alternativa de l'Ajuntament de Terrassa sotmet a la consideració del Ple de l'Ajuntament la següent proposta:

ACORDS

1. Exigir el Govern d'Espanya que garanteixi, la tornada segura i sense condicions d'Aminetu Haidar a la ciutat d'El Aaiún amb els seus fills i familiars.
2. Sol·licitar al Govern d'Espanya, que obtingui del Regne del Marroc, a través de les vies diplomàtiques corresponents, les suficients garanties perquè Aminetu Haidar pugui desenvolupar la seva tasca de defensora dels drets humans del poble sahrauí en llibertat.
3. Donar trasllat de la present moció al Govern d'Espanya a la major brevetat possible, tenint en compte el greu deteriorament de salut que pateix Aminetu Haidar davant de la prolongada vaga de fam que sosté actualment.