dimecres, 14 d’abril del 2010

14 d'Abril: Cap a la República

Per celebrar el 14 d'Abril d'aquest any, Esquerra Unida de Terrassa ha fet arribar a l'Ajuntament de Terrassa aquesta proposta de moció:

Esquerra Unida i Alternativa de Terrassa fa arribar aquesta proposta de moció al Ple municipal i als grups municipals de l'Ajuntament de Terrassa perquè sigui estudiada i presa en consideració, amb la finalitat de que pugui ser aprovada:

D'acord amb l'establert en la Llei de Règim Local i el Reglament Orgànic de Funcionament de les Administracions Locals, el Grup Municipal de... eleva a la consideració del ple de l'Ajuntament de Terrassa la següent moció:

L'AJUNTAMENT DE TERRASSA PER UN PROCÉS CONSTITUENT CAP A LA III REPÚBLICA

PREÀMBUL

Els republicans de tota condició, compromesos amb els ideals de Justícia, Llibertat, Igualtat i Fraternitat, hereus del llegat social, cultural i emancipador de la II República, hem de manifestar el nostre més ferm rebuig de la manera en la qual l'actual Constitució imposa als espanyols una monarquia hereva directa de la dictadura de Franco. Així mateix, no podem acceptar que es prengui a la ciutadania la possibilitat d'escollir la forma d'Estat.

DECLARACIÓ DE L'AJUNTAMENT DE TERRASSA CAP A UN PROCÉS CONSTITUENT PER LA III REPÚBLICA.

Ciutadans/ ciutadanes:

A l'Espanya d'avui, el règim republicà seria el millor marc per a la defensa dels drets i llibertats democràtiques, instrument imprescindible per assegurar l'autogovern dels diversos pobles que formen part del nostre Estat i un mitjà per superar els límits que l'economia capitalista imposa al desenvolupament efectiu dels drets socials.

L'Ajuntament de Terrassa fa una crida al conjunt dels homes i dones per defensar la memòria i els valors de la república dels treballadors i treballadores, de la pau, a denunciar i combatre amb força les diverses accions que pretenen denigrar la realitat del que va ser la II República Espanyola. Per això propiciem una estratègia unitària per a obrir un nou procés constituent. Cridem a iniciar i desenvolupar aquest moviment cívic i polític de caràcter convergent i unitari en tots els nivells institucionals i civils, com a primera llavor per a la consecució de la III República Espanyola, sobre els següents pilars:

1r. - En primer lloc, haurà de vertebrar-se a partir del reconeixement dels drets humans: civils, polítics, socials i mediambientals, d'aquesta manera avançarem cap a una societat de plena ocupació, amb reducció de la jornada laboral i repartiment del temps de treball, amb desenvolupament sostenible, amb protecció social plena i fiscalitat progressiva.

2n. - Plantegem, en el marc del model d'estat republicà, la democràcia radical i participativa, es tracta de portar la democràcia a àmbits avui vedats, com l'economia o la cultura, així com aprofundir en la democràcia política.

3r. - Volem rescatar l'immens valor històric, ètic i polític de l'article sisè de la Constitució Republicana de 1931 per defensar una política de pau: "Espanya renuncia a la guerra com a instrument de política nacional".

4t. - Apostem per un model d'estat inspirat en els valors de l'humanisme laic, que recaigui en el principi de la llibertat absoluta de consciència. Cal derogar l'inadmissible Concordat subscrit amb la Ciutat del Vaticà fa tres dècades i alliberar l'escola pública de l'adoctrinament de la religió catòlica.

5è. - Defensem el valor de l'austeritat, entès com la racionalitat i la sintonia entre les necessitats socials i les aportacions pressupostàries i d'infraestructures necessàries per a la societat.

6è. - La situació política prova la necessitat de construir un Estat federal republicà i solidari que superi la denominada "Espanya de les autonomies". Els territoris federats, per a la construcció del nou Estat, acceptaran com a patrimoni comú de tots els set eixos que desenvolupen la proposta republicana. El desenvolupament legislatiu correspondrà a les Corts Generals de la República i el desenvolupament executiu al Govern Federal. L'Estat tindrà tres administracions: la General, la de cada federació i la municipal, avançarem cap a la comarcalització de cada federació. En l'atribució i execució de les competències es tindrà en consideració el principi de subsidiarietat.

7è. - Pretenem construir la Tercera República Espanyola en el marc d'una Europa federal a partir de l'impuls d'un autèntic procés constituent europeu.

ACORDS

PRIMER. - L'Ajuntament de Terrassa es constitueix en Comissió Promotora de la III República, com ja han fet i avalat els Plens d'altres Ajuntaments, per impulsar un procés constituent cap a la República, utilitzant tots els mecanismes democràtics i pacífics que preveu la Constitució Espanyola als seus articles del 166 al 169.

SEGON. - Fer arribar la present iniciativa a Les Corts Generals, a les Comunitats Autònomes i als Ajuntaments, així com a la Unió Europea i a la Comunitat Internacional per al seu reconeixement i estudi, perquè transcorri per les vies democràtiques, i perquè es facin eco les institucions constitucionalment competents.

TERCER. - Declarem esgotat el model d'Estat actual, i cridem a la ciutadania a demanar la reforma de la Constitució, i la convocatòria d'un referèndum, on siguin els ciutadans i les ciutadanes els i les que decideixin amb vots democràtics, la forma d'Estat que prefereixen per a l'Estat Espanyol.

------------------------------

Caminant cap a la República
Manifest republicà dels i les comunistes