dijous, 15 d’abril del 2010

Per l'anul·lació de la condemna de pena de mort a Miguel Hernández

Esquerra Unida de Terrassa proposa a l'Ajuntament de Terrassa que aprovi la següent proposta de moció que presentem, per fer justícia i anul·lar la condemna i un dels crims comesos per la dictadura feixista franquista. També aprofitem per fer una crida a la ciutadania a estendre la mobilització per la III República, vinculant-la amb les lluites concretes de les treballadores i treballadors, dels moviments socials, dels joves, del moviment veïnal i, en general, amb la força de la memòria d'un dels més destacats exemples de rebel·lia, de resistència i d'internacionalisme: el de les generacions que en la Guerra Civil i la lluita contra la Dictadura van donar la seva vida i la seva joventut per la llibertat, contra el feixisme. Per la recuperació de la memòria i la història.

L'any 2010, es commemora el centenari del naixement del poeta Miguel Hernández, condemnat a mort pel seu compromís amb el poble i amb els ideals de llibertat i cultura de la Segona República Espanyola i per convertir la seva poesia en una arma revolucionària. Miguel Hernández és un exemple de poeta compromès amb els valors de l'esquerra, amb el món del treball, amb la llibertat i la justícia.

Un poeta que va continuar escrivint mentre defensava la república davant el feixisme, des del Cinquè Regiment de Sapadors. Quan va acabar la guerra va ser detingut, va ser empresonat i condemnat a mort per un Tribunal Militar de la dictadura franquista, en el Consell Sumaríssim 21.001, el 8 de gener de 1940. Va passar per diverses presons i greument malalt, va morir al reformatori d'adults d'Alacant el 28 de març de 1942.

Miguel Hernández forma part del patrimoni cultural de la humanitat. No entenia el paper del poeta i de l'ens intel·lectual, si no estava arrelat en un compromís social i polític; no va desertar mai de la seva classe social, de la seva condició de camperol pobre ni del poder transformador de la paraula.

Com a poeta compromès amb el seu temps va trobar en el Partit Comunista d'Espanya (PCE) un lloc natural de treball i de lluita. El seu llegat continua vigent en aquests moments de crisi del sistema capitalista.

El centenari del seu naixement és una ocasió privilegiada per a la recuperació de la memòria històrica, recolzant quantes iniciatives ciutadanes, polítiques i culturals vagin en aquest camí. En aquest sentit l'Ajuntament de Terrassa recolza totes les propostes de la família de Miguel Hernández i altres institucions i associacions, encaminades a la revisió i anul·lació total de la sentència de pena de mort i a la reparació i reconeixement personal del poeta, injustament condemnat per defensar el govern legítim de la Segona República.

Per tot això el grup municipal de Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa de Terrassa realitza la següent proposta d'acord:

1.- Concedir un carrer a Miguel Hernández amb la següent llegenda: "Al poeta del poble Miguel Hernández".

2.- Instar al Govern d'Espanya a la revisió i anul·lació total de la sentència de pena de mort que va ser emesa el 18 de gener de 1940, per un Tribunal Militar a les ordres de la dictadura franquista en el Consell Sumaríssim 21.001, de manera que la seva innocència sigui pública, jurídica i oficialment reconeguda.

3.- Reparació i reconeixement personal del poeta, injustament condemnat per defensar amb la seva obra al govern legítim de la 2a República espanyola i reconeixement del poeta com a patrimoni cultural de tota la humanitat.