dijous, 5 de maig del 2011

Sobre la il·legalització de Bildu

La decisió del Tribunal Suprem espanyol de declarar il·legal la coalició abertzale Bildu, impedint així que pugui presentar candidatures a les eleccions municipals del 22 de maig, demostra de manera fefaent, per si encara hi havia algun dubte, que existeix en instàncies decisives del sistema polític espanyol la ferma voluntat d’impedir, al preu que sigui, la solució pacífica del conflicte basc i la definitiva substitució de la lluita armada per la competició en el marc de la democràcia representativa.

Per tal de justificar aquest greu atentat al dret de milers de ciutadans bascos a participar democràticament en la vida política del seu país, s’al·ludeix a suposades connexions entre ETA y alguns dels membres de la coalició Bildu, igual com es va fer en relació amb la precedent coalició abertzale Sortu, també il·legalitzada. Deixant de banda el fet que aquestes presumptes connexions són en el millor dels casos molt indirectes, el primer que cal dir és que, si el que es vol és normalitzar la situació política d’Euskadi, l’única solució passa perquè siguin precisament aquells que han practicat fins no fa gaire la lluita armada els que s’integrin en la vida política ordinària. La pau es fa amb els adversaris, no amb persones alienes al conflicte.

Però cada cop està més clar que a certs grups polítics no els interessa la pau, sinó la polarització i la tensió permanent. Cada cop que el moviment abertzale ha fet un pas endavant i ha acceptat les condicions que se l’imposaven, el Govern, els partits majoritaris i els poders de l’Estat en general han afegit noves condicions cada cop més exigents i humiliants. Ningú no pot negar, objectivament, la irracionalitat de la violència armada practicada tant de temps per ETA. Però tampoc es pot negar la irracionalitat de la violència institucional actualment exercida contra un moviment abertzale que desitja sincerament substituir les armes pels vots.

El Partit Socialista Unificat de Catalunya (Viu) condemna enèrgicament aquesta estratègia clarament antidemocràtica que no fa sinó retardar indefinidament la solució política pacífica del conflicte d’Euskadi.