dilluns, 28 de maig del 2012

La Terrassa «roja i revolucionària» encara respira

Font: La Torre del Palau

Els militants del PSUC recorden el primer míting de l'esquerra al maig de 1976 a l'Sferic


El dia 29 de maig de 1976, el pavelló de l'Sferic va acollir un fet històric no només a la nostra ciutat sinó arreu de Catalunya: va ser el lloc escollit per realitzar el primer míting del PSUC. "Allò era un torrent de persones amb tanta força que era impossible que s'aturés", explica Manuel Linares, un dels militants del partit i que va acudir a la trobada que va tenir lloc al Centre Cívic Montserrat Roig.

El motiu d'aquesta reunió de comunistes i antifranquistes va ser commemorar el 36è aniversari d'aquell moment "d'efervescència i que va ser l'inici de la visibilitat del partit", rememora Alfredo Clemente, secretari general del PSUC-viu i membre de la direcció nacional d'EUiA. Aquesta trobada va servir també per fer el primer contacte amb tots els que aleshores formaven part d'aquest moviment mig clandestí mig legal. La idea és que aquest any es dugui a terme un acte oficial d'homenatge "a totes aquelles persones que es van sacrificar per conquerir drets i llibertats democràtiques". Per fer-ho, els organitzadors tenen previst fer una ronda de visites per tots els barris i elaborar un llistat de possibles militants o ciutadans que van participar en aquell míting. De moment, encara no tenen data fixada ni una ubicació programada.

Temps de repressió
En total, van ser segons va recollir El Treball, van ser 6.000 persones, de les quals unes 4 mil eren terrassenques, les que es van reunir al pavelló per escoltar "les tesis polítiques i de govern del partit comunista". L'acte, va relatar Clemente, va ser "negociat" entre Joan Busquets, aleshores responsable polític del PSUC, i el cap de la Brigada de Informació de Terrassa, Aníbal Martínez. La convocatòria del dilluns també va servir per recordar aquells temps "en què Terrassa era una ciutat roja i revolucionària" segons Linares, i en la qual "també eren temps en què la repressió va ser molt violenta i que molts militants van patir tortures, com jo mateix", va rememorar Juan Martínez.

La Tercera República i la lluita per les llibertats "que en aquests temps s'estan perdent" també van centrar bona part de l'acte. Així mateix, Clemente tampoc va oblidar fer autocrítica al reconèixer que "l'error més gran que vam cometre va ser deixar que el partit es dividís, aquest instrument s'hauria d'haver preservat. Per això, creiem que és el moment de recuperar la unitat del partit comunista".