dissabte, 23 de juny del 2007

Viure sota d’un pont no és la solució!

Els i les Joves Comunistes hem realitzat aquest dissabte a la tarda una acció davant l'Ajuntament de Terrassa per reclamar el nostre dret a un habitatge digne i assequible per a tothom.


Aquí teniu el manifest repartit:

Segons l’article 47 de la constitució espanyola: “Tots els espanyols tenen dret a un habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per tal de fer efectiu aquest dret, i regularan la utilització del sòl d'acord amb l'interès general per tal d'impedir l'especulació. La comunitat participarà en les plus-vàlues que generi l'acció urbanística de les entitats públiques”.

Si ens fixem en la realitat actual, és obvi que aquest dret legalment reconegut és vulnerat d’una forma alarmant. En els últims anys l’increment dels preus de l’habitatge s’ha extès de forma generalitzada per tot el país i d’una manera més accentuada a casa nostra. Això ha provocat que l’accés a la vivenda suposi una gran dificultat (per no dir impossible) per a una gran majoria de la població, sobretot per aquella gent que, com la joventut, ens trobem en una situació d’especial vulnerabilitat (precarietat laboral, treball temporal, sous baixos, inestabilitat, etc).

A dia d’avui, el negoci de la vivenda es troba en un dels moments més dolços. Passejar per la nostra ciutat últimament suposa gaudir d’un gran bosc de grues fruit de l’última gran promoció urbanística. A la vegada que podem observar com últimament s’han obert desenes de noves gestories immobiliàries. Empreses que es lucren especulant amb el sòl municipal amb el vistiplau de les pròpies institucions polítiques, provocant l’augment desorbitat i constant dels preus de l’habitatge. Preus que els joves i la classe treballadora no podem assumir, obligant a hipotecar-nos per tota la vida amb bancs i caixes.

Per si això fos poc, paral·lelament, el preu del lloguer supera amb escreix els 600€ mensuals. Aquesta bogeria es fa evident amb el fet que hi hagi milers de vivendes buides a les nostres localitats. Que un alt percentatge de la joventut no pugui accedir a elles demostra la falta d’ètica en la planificació urbanística. Aquesta hauria de basar-se en el dret a un habitatge digne i en les necessitats de la societat, i no en els interessos particulars i de mercat dels empresaris.

Davant d’una situació caòtica i perversa, és necessari que les administracions públiques (Ajuntaments, Generalitat i Govern Central), intervinguin directament en el mercat immobiliari i frenin l’especulació urbanística desenfrenada que estem patint. Potenciar que es lloguin els pisos buits i crear més vivendes de protecció oficial, sobretot destinades a les persones que més les necessiten. També és necesssari fomentar un Servei Juvenil d’Habitatge realment efectiu, dotant-lo de més recursos i major capacitat d’intervenció.

Hem d’exigir als nostres governs que frenin aquesta desmesurada pujada de preus de les vivendes. Les polítiques neoliberals ens están portant a una situació en que els interessos i drets de la majoria de la població no són escoltats, per augmentar els beneficis de les grans empreses immobiliàries, constructores i entitats bancàries. Són necessàries autèntiques polítiques socials d’esquerres, valents i alternatives per paliar aquesta greu situació.

Per tot això, els i les Joves Comunistes volem fer una crida al conjunt de la ciutadania i en especial als i les joves a mobilitzar-se per reclamar el nostre dret inalienable a una vivenda digna i assequible per a tothom.

www.jovescomunistes.cat
v.occidental@jovescomunistes.cat