dimecres, 30 de maig del 2007

Sortida republicana a França

SORTIDA AL SUD DE FRANÇA: L’EXILI REPUBLICÀ

Organitza: Associació de Terrassa per la Tercera República

El proper dissabte 9 de juny, com cada any, visitem per aquestes dates, escenaris de la República, de la guerra i de la repressió. Aquest any ens hem decidit per veure els escenaris de l’exili republicà. El sud de França va ser escenari de l’arribada massiva de republicans i republicanes davant la caiguda de la República i el final de la guerra, que va suposar el triomf del feixisme a Espanya. Van ser rebuts pel govern francès de forma deshonrosa, amuntegats en platges i camps de concentració, com si fossin enemics. La República no va rebre l’ajut de cap democràcia europea i com a mostra el tracte donat pel govern francès.

Anirem a Colliure per o­n van passar milers de republicans i republicanes l’any 1939, i o­n està enterrat el poeta Antonio Machado, símbol antifeixista. Posteriorment anirem a Argelès per visitar les platges o­n va ser empressonats milers de antifeixistes i visitarem també el cementiri dels espanyols, per retre homenatge a molts republicans i republicanes enterrats allà.

Després de dinar visitarem la Maternitat d’Elna, residència organitzada per la infermera de la Creu Roja suïssa Elisabeth Eidenbenz, que va venir a Espanya al 1936 per posar-se al servei d'atenció a la infància. Al final de la guerra, va sortir del pais amb l'èxode republicà i que quan va veure les condicions infrahumanes en les que estaven les dones republicanes embarassades i/o amb fills va decidir que havia de fer alguna cosa. Va fundar la Maternitat per atendre'ls dignament.

Si voleu, podeu trucar per fer reserves al 686 52 82 78 (Jose)

http://associaciotercerarepublica.terrassa.net

Salut i República